Klimatforskarens bild sprids världen över

Publicerad 2019-06-18

I fotografiet ser man hur ett forskarteam korsar den grönländska fjorden för att hämta sin utrustning. Isen hade dock smält mer än väntat – och hundarna fick därför vada fram i decimeterdjupt smältvatten.

Följ ämnen

Den danska klimatforskaren Steffen Olsens bild sprids snabbt på nätet. Han jobbar till vardags vid Danmarks meteorologiska institut och var under förra veckan ute på ett rutinuppdrag på nordvästra Grönland. Uppdraget gick ut på att hämta mätutrustning som forskarteamet tidigare placerat ut på isen. Men det var inte helt lätt.

Verktygen gick inte att hitta eftersom smältvattnet hade nått en högre nivå än väntat. Bilden som visar slädhundarna och den höga vattennivån blev snabbt viral.

Bilden sprids världen över.

”Mer symbolisk än vetenskaplig”

För den brittiska tidningen The Guardian förklarar Steffen Olsen att fotografiet togs på en dag med onormala nivåer och att den är ”mer symbolisk än vetenskaplig”.

– Under förra veckan uppstod väldigt varma förhållanden på Grönland och även på en stor del av övriga Arktis till följd av varm luft som kom söderifrån, säger Ruth Mottram vid Danmarks meteorologiska institut till tidningen.

Hon menar att det har lett till att en hel del av inlandsisen och havsisen har smält, men även glaciärerna har påverkats.

För tidigt att skylla på uppvärmning

Den normala smältningsperioden på Grönland pågår på sommaren mellan juni och augusti. Men den nivå av smältvatten som syns på Steffen Olsens är onormal, i alla fall så här tidigt. Enligt Ruth Mottram är det vanligare att det ser ut så här i slutet av juni.

Hon hävdar också att det är för tidigt att säga hur stor roll den globala uppvärmningen har haft när det kommer till just det här fallet. Även om temperaturerna har varit onormalt höga så har man bevittnat liknande händelser tidigare. Det extrema väderförhållandet är därför svårt att endast koppla till klimatförändringar, enligt Ruth Mottram.

ANNONS