Flera bränder efter åskoväder - ”Vi har varit nedringda”

Uppdaterad 2019-07-13 | Publicerad 2019-07-12

SMHI utfärdade på fredagen en klass 1-varning för blixtar och kraftiga regnskurar.

I Karlstadsregionen kom över 15 larm om bränder och översvämningar på kort tid.

– Vi har varit nedringda, säger Ola Åkesson, räddningschef i beredskap.

Den som hoppas på sol och bad i helgen får vackert tänka om. I alla fall den som bor i södra Svealand, Värmland och Örebro län.

SMHI gick på fredagen ut med en klass 1-varning för åska och kraftiga regnskurar.

– Det kommer att vara ett ganska otrevligt väder över helgen, i dag har det varit mycket blixtar och ovädret lär hålla i sig till imorgon, säger Stina Karlsson, meteorolog på Foreca.

Varnar för skogsbränder

Ovädret väntas röra sig söderut.

SMHI varnar även för en ökad risk för bränder i skog och mark i stora delar av södra och mellersta Sverige samt delar av Östra Norrland.

I övriga Sverige ser de kommande dagarna däremot ljusare ut med goda förutsättningar för sol, bad och glassätande.

– Det blir klassiskt svensk sommarväder i helgen, med mycket sol och kanske någon regnskur på några håll. Men temperaturen håller sig runt 20 grader, säger Stina Karlsson.

Många bränder på kort tid

I Karlstadsregionen har räddningstjänsten varit nedringda under fredagskvällen. Anledningen är att blixten slagit ned i träd och hus och orsakat bränder. Bland annat brann en villa i Råtorp.

– Det ska ha orsakats av blixtnedslag. Förhoppningsvis blir det inga omfattande skador, säger Ola Åkesson, räddningschef i beredskap i Karlstadsregionen.

Flera larm gäller översvämningar i källare och bottenvåningar.

– Det krävs den här typen av vädersituation för att det ska bli så här illa. Omkring 15 av runt 20 larm har varit riktiga insatser som varit mer eller mindre omfattande.

Följ ämnen i artikeln