Kungabarnens egna ord om beslutet

Uppdaterad 2019-10-16 | Publicerad 2019-10-07

Prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn kommer inte längre att tillhöra kungahuset.

Ett uppmärksammat beslut som kungabarnen nu har valt att kommentera med egna ord.

”Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv som privatpersoner”, skriver Madeleine på instagram.

Tidigare i dag kom kungahuset med nyheten att barnen till prinsessan Madeleine och prins Carl Philip inte längre kommer vara en del av Sveriges Kungahus. Nu berättar kungabarnen om beslutet på sociala medier.

”Den här förändringen har planerats under lång tid. Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv som privatpersoner”, skriver Madeleine på sitt Instagramkonto.

”Friare valmöjligheter”

Även Prins Carl Philip är positiv till kungens val.

”Idag meddelade Kungen beslutet att våra barn inte längre har ställningen Kungliga Högheter. Vi ser detta som positivt då Alexander och Gabriel kommer att ha friare valmöjligheter i livet”, skriver han och prinsessan Sofia på sin gemensamma Instagram.

Får inget apanage

Det är alltså prins Alexander, prins Gabriel, prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne som berörs av förändringen.

För dem innebär beslutet att de inte får ta del av apanaget och de förväntas heller inte delta i plikter som övriga kungafamiljen är ålagda.

Däremot behåller barnen sina hertig- och hertiginnetitlar och är fortsatt medlemmar av den kungliga familjen.


PODD Därför är Madeleine vinnaren

I podden Kungligt med Jenny och Sara pratar vi om det svenska kungahuset och allt som händer bakom kulisserna.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen