Morgonmänniskor löper lägre risk att drabbas av bröstcancer

Publicerad 2018-11-07

Den som går upp tidigt på morgonen löper lägre risk att drabbas av bröstcancer än den som är en nattuggla. Det har brittiska forskare kommit fram till i en ny studie.

Enligt forskare vid University of Bristol löper kvinnor som är ”morgonmänniskor” lägre risk att utveckla bröstcancer. Studien är en av flera nya studier om cancer som presenterades på cancer-konferensen NCRI i Glasgow. Studien ska ge ökad förståelse för vikten av sömn när det gäller vår hälsa.

Alla vi har en kroppsklocka som styr hur vår kropp fungerar under dygnets timmar. Den påverkar allt från hur vi sover, vårt humör och till och med risken för hjärtinfarkt. Men våra kroppsklockor ser annorlunda ut. Vissa är morgonmänniskor medan andra är så kallade nattugglor. Vad vi är sitter i vårt dna, enligt forskarna.

För att koppla ihop vår kroppsklocka med risken för bröstcancer tittade forskarna på 341 dna-fragment som styr om vi är morgonmänniskor eller nattugglor. Den kunskapen använde de sedan för att utföra ett experiment på över 180 000 kvinnor från en brittisk forskningsbank och 230 000 kvinnor från brittiska bröstcancerförbundet.

Forskarna följde kvinnorna under en period på åtta år och under den tiden utvecklade två av hundra nattugglor bröstcancer jämfört med en av hundra morgonmänniskor.

– Resultaten är potentiellt mycket viktiga eftersom sömn är ständigt närvarande och lätt att ändra. Tidigare forskning har tittat på effekterna av skiftarbete, men det här visar att det kan finnas en riskfaktor för alla kvinnor, säger en av forskarna, Rebecca Richmond, till BBC.

Det är dock fortfarande för tidigt att kunna ge en tydlig rådgivning till kvinnor – det finns många obesvarade frågor.

– Vi behöver fortfarande ta reda på vad det är som gör att risken ökar för en kvällsmänniska, vi måste plocka isär relationen.

Morgonpersoner ska löpa lägre risk att drabbas av bröstcancer, enligt forskare.

”Behövs mer forskning”

Forskning är aldrig hundra procent säker, men studien är en av flera på samma ämne.

Världshälsoorganisationen har redan konstaterat att störningar i kroppsklockor hos de som skiftarbetar är kopplade till ökad cancerrisk.

– Dessa spännande resultat är ännu ett bevis av många att det finns ett överlapp mellan när vi genetiskt föredrar att sova och vår bröstcancerrisk. Men mer forskning behövs för att se detaljerna i det förhållandet, säger Richard Berks vid brittiska bröstcancerfonden.

Även bröstkirurgen och forskaren Cliona Kirwan instämmer.

– Dessa intressanta resultat ger ytterligare bevis på hur vår inbyggda klocka och vår naturliga sömpreferens är inblandad i uppkomsten av bröstcancer.

Resultaten har publicerats på forskarnas hemsida bioRxiv men har ännu inte genomgått en vetenskaplig granskning, skriver BBC.

Följ ämnen i artikeln