I natt 02.20 sjönk Titanic

Publicerad 2012-04-13

Nu har det olycks-drabbade skeppet vilat på havsbottnen i 100 år

I mars öppnade ett nytt ­museum om Titanic på ­samma plats där fartyget ­byggdes och filmen med Kate Winslet och Leonardo ­DiCaprio i huvudrollerna har haft nypremiär.

Aftonbladets
bloggar

Samtidigt vilar vraket på Nordatlantens botten. Hon är i dålig kondition och förstörs allt snabbare, men intresset för Titanic har aldrig sinat.
”Vi har stoppat och är ­omgivna av is.”
”Håll tyst. Jag är upptagen. Jag arbetar.”
Varningarna från telegrafisten på fartyget Californian till Titanic klockan 23.05 den 14 april 1912 hörsammades inte.
Det fick ödesdigra konsekvenser för det ­lyxuösa fartyget som fick ett 90 meter långt sår i skrovet efter kollisionen med ett isberg.
Från den första varningen tog det tre timmar och 15 minuter innan det Belfastbyggda fartyget hade sjunkit och tagit de flesta ur besättningen och passagerarna från tredje klass med sig i djupet. Under den tiden utspelades en svår kamp om en plats i livbåtarna. Från början var det tänkt att Titanic skulle utrustas med 64 stycken, men för att göra mer plats på däck skars antalet ner till 20. Fler skulle knappast behövas eftersom rederiet lovat att atlantångaren var osänkbar.
I dag har Titanic vilat på havsbottnen i exakt hundra år vilket uppmärksammas på flera sätt. En rad bärgningsexpeditioner har gjorts genom åren och den 1 april såldes 5 500 föremål, bland annat en del av skrovet, på en auktion i New York. Samlingen är värderad till 1,3 miljarder kronor, men köparen måste enligt domslut se till att föremålen blir tillgängliga för allmänheten och för framtida forskning. En minnes­kryssning med Ms Balmoral avgår från Southampton och följer Titanics rutt mot New York. Den är sedan länge fullbokad.
Fascinationen kring ­Titanic upphör aldrig, inte heller de många myterna kring hennes förlisning. Många av dem är falska, men en som sticker ut med en fantasieggande äkthet är ­boken ­Fåfänglighet av Morgan ­Robertson som skrevs 14 år ­före Titanics förlisning.
Handling: Atlantångaren Titan kolliderar med ett isberg på sin jungfuresa till New York. Antalet livbåtar är för få och över hälften av passagerarna drunknar. Senare skulle Morgan Robertson också skriva om en japansk ­attack mot Hawaii och om en bomb som kunde ödelägga en stad på en sekund med ett förblindande ljus. Men det är en annan historia.

Två tredjedelar miste livet 

Första klass
Antal passagerare 324, 201 räddades, 123 omkom.  
Andra klass
Antal passagerare 277, 118 räddade, 159 omkom.
Tredje klass
Antal passagerare 708, 181 räddade, 527 omkom. 
Besättning
898, 212 räddade, 686 omkom.
Överlevanden
712.
Döda
1 495.