Regn, blåst och sol – så blir midsommarvädret

Publicerad 2018-06-22

Rent vädermässigt hade det varit bättre att fira midsommar nästa vecka.

Det blir regn, blåst och 15 grader på vissa ställen – men Öland och Blekinge verkar dra vinstlotten.

– Där kan det bli över 20 grader, säger meteorologen Christoffer Hallgren.

Ostadigt väder kan beskriva denna midsommarafton. Det blir inte särskilt varmt någonstans – men både regn och sol är att vänta.

Många firar midsommar i Bohuslän, Dalarna och på Öland. Bra val! Där ser det nämligen ut att bli ganska fint väder.

– Under morgonen är det sol på många håll i Götaland och det finns det ett område i Värmland och Örebro län och sydöstra delar av Dalarna och Norrland där det är helt okej, säger Christoffer Hallgren, meteorolog vid Foreca.

Under dagen kommer det att växa till en del stackmoln.

– Det blir växlande molnighet under dagen och sedan klarnar det upp framåt kvällen, säger Christoffer Hallgren.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

20 grader på Öland

Allra varmast och soligast ser det ut att bli i Blekinge och östra Småland.

– Högsta temperaturerna ser ut att bli i Karlskrona och Öland, där kan det bli över 20 grader. Annars ligger det under 20 grader i hela landet, säger han.

– Om man bara vill slippa regnet ser det ut att bli helt okej i större delen av Götaland, Svealand och delar av Norrland.

Många firare i Sveriges östra delar vaknade nog till regn i morse.

– Det här stora regnområdet börjar på Gotland och sträcker sig in över Östergötland, Södermanland, Stockholm och Uppsala och så sträcker det sig uppåt Norrlandskusten, nästan hela vägen upp till landets nordligaste delar, säger Christoffer Hallgren.

– Det är egentligen där det regnar egentligen under morgonen.

Regnet drar bort

Som tur är väntas regnvädret dra bort under dagen, även om det finns en risk att regnet stannar längs med Norrlanskusten.

–Det är osäkert in i det sista om det kommer att dra bort, eftersom det ligger precis längs kustbandet, säger Christoffer Hallgren.

– Men prognosen pekar på att det drar bort. Det blir bättre under dagen.

Även i sydvästra Skåne och Jämtlandsfjällen kan paraplyet behövas. Det kan också komma lokala skurar över hela landet.

– Man kan nog inte vara helt säker var man än är i landet, utan det finns risk för regnskurar, säger Christoffer Hallgren.

Dans kring midsommarstången vid Tyresö slott.

Den som hade hoppats på sköna midsommardopp blir kanske kvar huttrande på bryggan. Även när solen tittar fram blir det ganska kallt.

– Temperaturerna kommer att hålla sig ganska mediokert, med 15 till 20 grader i Götaland men i övrigt bara 10 till 15 grader i princip. Det är ingen midsommar som går till historieböckerna som en direkt varm, det är ganska kyligt och dessutom blåsigt, säger Christoffer Hallgren.

Utanför Gävlekusten har det under morgonen varit stormstyrka i vindbyarna under morgonen.

Blir varmare

Men däremot ser det ut att bli betydligt varmare och stabilare väder nästa vecka. Varmare temperaturer drar in och det ser ut att bli soligt på många håll.

– På tisdag har vi 20 till 24 grader i större delen av landet, man får hålla ut den här helgen, säger Christoffer Hallgren.

– Det var ju otajmat att det skulle vara midsommar just nu och inte på onsdag nästa vecka.

Följ ämnen i artikeln