Outtröttlig hjälpinsats för pojklaget i Thailandsgrottan

avJosefin Silverberg

NYHETER

Räddningsinsatsen för tolv fotbollskillar och deras tränare som tros vara instängda i en grotta i Thailand fortsätter med full kraft.

Specialdykare från thailändska flottan, en fjärrstyrd ubåt och två värmesökande drönare har kallats in för att rädda barnen.

Föräldrar och anhöriga som slagit läger utanför grottan vägrar ge upp hoppet.

Specialresurser från marinen kopplas nu in för att undsätta pojklaget och deras tränare som tros ha gått in i Tham Luang-grottan i Chiang Rai-provinsen i norra Thailand under lördagen. Det är utrustning i form av en fjärrstyrd ubåt och värmesökande drönare som sätts in.

Även Navy Seals – flottans specialförband med attackdykare hjälper till i insatsen som nu går in på sin tredje dag.

Sätter hoppet till högre makter

Familj och vänner till pojkarna har slagit läger i närheten av grottan och håller fast vid hoppet att de kommer att återfinnas välbehållna. För att få turen på sin sida har de placerat frukter och sötsaker på filtarna i anhöriglägret – ett offer till de högre makter som en del tror skyddar grottan och nationalparken.

1 av 6 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Man letar efter pojklaget som försvann i en grotta.

På grund av höga vattenflöden under regnsäsongen har ingången till grottan blockerats. Eftersök i grottans håligheter har varit resultatlösa, förutom de ryggsäckar och skor som hittats i en kammare nära grottans ingång.

Förutsättningarna för att dyka i grottsystemet är dåliga, med grumligt och syrefattigt vatten. Räddningsarbetarna kämpar mot klockan när mer regnvatten öser in i och måste pumpas ut.

Stort sökpådrag efter andra möjliga ingångar

Elektriker har dragit en 900 meter lång elkabel genom grottan för att få till belysning och ventilation för räddningsdykarna. Britten Vern Unsworth som varit inne i grottan flera gånger har anslutit till räddningsstyrkan.

Omkring 90 militärer letar letar också efter andra möjliga ingångar till grottan.

– Vårt team undersöker berget för att se om det finns andra ingångar säger generalen Nathawut Junhanandana.

Kompisarna oroliga

Bland de som förhoppningsfullt väntar utanför grottan finns spelare i ungdomslaget som valde att stå över lördagens utflykt till grottan.

– Jag kan inte koncentrera mig i skolan när jag vet att de är där inne, så jag kom hit. Vi har spelat fotboll tillsammans de senaste tre eller fyra åren, nu är vi bara fyra kvar. Ja hoppas att alla kommer tillbaka snart, säger Sonpong Kantawong, 14, till Bangkok Post.

Dagens tre rubriker lördag 30 juni 00:29