Cyklisten smet från olycksplatsen – lämnades skadad

Uppdaterad 2018-05-23 | Publicerad 2018-05-22

Utan att titta till Alexander Fernebro lämnade cyklisten olycksplatsen efter att cyklat in i honom. På sjukhuset konstaterades det att han fått flera frakturer. Nu vill han hitta cyklisten, skriver Jönköpings-Posten.

– Jag är inte ute efter att hänga ut henne eller bedriva häxjakt. Men det är viktigt för mig att få prata med henne, säger han till Aftonbladet.

28-årige Alexander Fernebro från Jönköping på väg till jobbet på sin skateboard, skriver Jönköpings-Posten. Han var tvungen att ta sig en bit på cykelbanan vid Vätterstranden för att nå sin destination. När han stannade så sparkade han upp sin skateboard i handen.

– Jag böjde mig lätt fram framåt som jag gjort tusentals gånger, säger han.

Plötsligt small det. En kvinna som hade ett barn på cykeln hade cyklat in i honom framifrån – Alexander hamnade på marken.

– Jag frågade kvinnan som hade ställt sig upp om det var okej och hur det var med flickan. Jag tror att jag frågade henne tre-fyra gånger när jag låg där på marken. Hon bara tittade på mig och såg arg och irriterad ut.

Det var några som kom fram för att titta till kvinnan och hennes barn.

– Sen satte sig kvinnan på cykeln efter att hon fått barnet i stolen och drog därifrån, medan jag låg kvar på marken.

”Kan inte lyfta min son”

En annan kvinna kom fram till Alexander och ringde efter ambulans. På sjukhuset visade det sig att han fått omfattande skador – tre frakturer mellan axelbladen, en fraktur på en nackkota, och ett brutet revben i bröstryggen. Han ska få bära nackkrage i minst tre månader.

– Jag kan inte lyfta min son. Jag har redan gått några hårda slag där jag fått lägga min snowboardkarriär åt sidan, så händer detta, säger han och fortsätter:

– Jag vet inte hur det här kommer att påverka mig i framtiden, det är knappat att man vågar tänka så långt fram. Jag försöker bearbeta det som har hänt och göra det jag orkar.

Vill hitta kvinnan

Han vill hitta kvinnan som cyklade på honom och skriver om händelsen i ett Facebookinlägg i hopp om att komma i kontakt med kvinnan.

Kvinnan var i 35-årsåldern och barnet ca 5 år. Hon hade på sig svarta, pösiga sommarbyxor samt en vit topp. Utsläppt mörkt/brunt hår i axellängd”, skriver han i inlägget.

– Jag är inte ute efter att hänga ut henne eller bedriva häxjakt. Men det är viktigt för mig att få prata med henne. Förhoppningen är att jag ska få prata med henne om olyckan och att jag ska få ett djupare perspektiv på varför hon stack. Jag tycker inte man bara drar, inte när någon ligger kvar på marken. Man ser till att folk är okej om man är i en olycka, oavsett vad för olycka det är.

Dessutom hoppas han att kvinnan har ett försäkringsbolag som kan ge honom en större ersättning än vad han har nu.

– Jag har nyligen flyttat till Sverige och går på lägsta sjukpenningen på grund av den här händelsen så det slår mot mig jäkligt hårt ekonomiskt.

Alexander hoppas politiker och kommunen ser över gång- och cykelbanorna – som han inte tycker funkar nu.

Händelsen är polisanmäld och rubricerad som smitning från trafikolycka.

– Det är en lite annorlunda olycka då det var en kombinerad gång- och cykelbana. Detta och en kommunikationsmiss kan ge allvarliga konsekvenser. Det är både farligt att cykla och åka skateboard, säger Per-Åke Eld, som är gruppchef för trafikpolisen i Jönköping.

Följ ämnen i artikeln