Kristerssons succé – utklassade Löfven

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2018-05-06

M-ledaren Ulf Kristersson vann kvällens partiledardebatt i SVT:s Agenda, visar en undersökning från Aftonbladet/Inizio.

Sämre gick det för statsminister Stefan Löfven (S), som hamnade näst sist.

– Det är naturligtvis roligare om människor uppskattar det man säger än tvärtom, säger Kristersson.

Kvällens debatt i Agenda innehöll två timmars hård politisk fajt om bland annat migration, välfärd, miljö och brottslighet. Efter debatten stod det klart att tittarna tyckte att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson klarade sig bäst.

Det visar en undersökning från Aftonbladet/Inizio som omfattar 1 302 intervjuer i anslutning till debattens direktsändning.

De tillfrågade fick sätta ett betyg på partiledarna på en skala från ett till fem, där fem är mycket bra och ett är mycket dåligt.

Kristersson fick totalt betyget 3,6. Tvåa kom Annie Lööf och trea Jimmie Åkesson.

– När vi tittar på resultatet vinner Kristersson både bland män och kvinnor, medan Annie Lööf som är på andra plats har ett betydligt starkare stöd bland kvinnorna, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Kristersson populär bland de äldsta

Ulf Kristersson är även den av partiledarna som gått bäst hem hos de äldsta.

M-ledaren själv kommenterade segern på följande sätt:

– Man har ingen känsla hur det går när man är mitt i det. Men det är naturligtvis roligare om människor uppskattar det man sa än tvärtom, säger Kristersson.

Han tycker själv att han fick fram det han ville säga under debatten.

Om drygt fyra månader kan du vara statsminister i Sverige. Hur mycket tänker du på det?

– Jag försöker att inte tänka på det, för man ska verkligen vinna valet först. Det är bara väljarna som bestämmer. Men det är klart att jag förbereder mig genom att ägna mig åt frågor som jag tror att jag skulle behöva behärska om det blir på det sättet.

Statsminister Stefan Löfven fick ett sämre resultat än vanligt. Hans snitt betyg blev 2,5 - vilket innebar att han kom näst sist med bara Isabella Lövin (MP) bakom sig.

– Han är den som fått sämst betyg av sina egna väljare, säger Karin Nelsson.

Löfven har sitt högsta stöd bland kvinnor.

– Kvinnor gillade även Jonas Sjöstedt väldigt mycket. Många sossar ger också Annie Lööf ganska högt betyg. Det hänger sannolikt ihop med att Socialdemokraterna har många kvinnliga väljare och kvinnliga väljare gillade verkligen Lööf.

Åkesson rör upp känslor

Jimmie Åkesson rör upp känslor åt flera håll och flera hade åsikter om hans insats.

– Han tar en egen position och det är många som uppskattar den positionen. Han recenserar debatten ganska mycket och det är det många som uppskattar, att han på något sätt står utanför.

– Andra tycker att han tar alldeles för mycket plats och att han inte håller sig till saken och inte har egna konkreta förslag.

Överlag var de tillfrågade nöjda med debatten, 60 procent tyckte att den var bra.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.