Uppropet till Moderaterna efter sprickan

Publicerad 2014-12-12

52 procent av de ledande moderata politikerna i Sveriges kommuner vill begränsa invandringen. 37 procent öppnar upp för samarbete med SD.

Nu riktas ett upprop till nya M-ledaren Anna Kinberg Batra.

"Slarva inte bort Alliansregeringens humanistiska flyktingpolitik", skriver 14 borgerliga debattörer på DN Debatt.

En spricka skär genom Moderaterna.

Från centralt håll är man tydlig med att hålla kvar vid Fredrik Reinfeldts linje om en generös och öppen flyktingpolitik.

Men från lokalt håll hörs andra toner.

I en undersökning som SVT publicerade i onsdags svarade 52 procent av de tillfrågade moderata toppnamnen i Sveriges kommuner att de vill begränsa invandringen.

SVT:s enkät skickades till 283 kommunpolitiker, 142 svarade.

M-ledaren står fast

Partiet har tagit ett principbeslut om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna. Men i SVT-enkäten svarar 36,6 av de tillfrågade moderata kommunpolitikerna att man bör öppna upp för samtal med SD.

– Så länge vi sätter en pariastämpel på Sverigedemokraterna kommer de att få en aura de inte förtjänar. Varför ska vi välja ut ett parti och säga att vi aldrig kan ha samröre med dem? Det leder fel, säger Henrik Sundström (M), kommunstyrelsens ordförande i Uddevalla, till SVT Västnytt.

Men för den blivande partiledaren Anna Kinberg Batra är det inte ett alternativ.

– De har i sitt valmanifest att staten inte ska bedriva integrationspolitik till exempel. Vi måste stå upp för både ett asylsystem som gör att man kan få skydd här och förbättra integrationen för alla som redan är här, säger Kinberg Batra till SVT.

”Slarva inte bort”

Och M-sprickan oroar övriga borgerligheten.

I en debattartikel på DN Debatt uppmanar nu 14 tongivande liberala företrädare Anna Kinberg Batra att inte "slarva bort Alliansregeringens humanistiska flyktingpolitik".

Bland avsändarna finns bland andra Rasmus Törnblom, ordförande i Moderata Ungdomsförbundet och Hanna Wagenius, Centerpartiets Ungdomsförbunds ordförande.

"Att tala om våra integrationsporoblem som "volymfrågan" är som att tala om problemet med ungdomsarbetslöshet som att vi har för många ungdomar", skriver de.

Vidare kritiseras bland andra Dagens Nyheters och Expressens ledarskribenter för att ha börjat tala om "invandringsvolymer".

Debattartikeln avslutas med en uppmaning:

"Alliansregeringarnas öppenhetslinje är bland de viktigaste arv den moderna borgerligheten har lämnat efter sig. Slarva inte bort den".