Tusentals krävs på felaktiga p-böter

Publicerad 2015-05-08

Tusentals fordonsägare i landet har fått krav på att betala in felaktiga p-böter.

Felet har orsakats av ett nytt datasystem som transportstyrelsen införde vid årsskiftet.

– Här i Göteborg är vi helt överhopade med klagomål, säger polisinspektören Marie Krüger vid trafiksektionen i Göteborg, till Göteborgs-Posten.

Transportstyrelsens nya datasystem infördes vid årskiftet. Allt sedan dess har ett stort antal felaktiga böter skrivits ut på fel fordonsägare, skriver Göteborgs-Posten.

I vissa fall handlar felet om falskskyltade fordon. Men oftast rör det sig om att parkeringsvakter antecknar fel registreringsnummer på den felparkerade bilen. I det förra datasystemet fanns det en spärr i datasystemet som innebar att böter där registreringsnummer och fabrikat på fordonet inte matchar sorteras bort.

I det nya datasystemet är den här matchningen borta, skriver GP.

Felaktiga p-böter

Polisinspektören Marie Krüger, på trafiksektionen i Göteborg, berättar att de dryga tusentals felaktiga böterna har skapat kaos på polisens trafikenheter.

– Det är framför allt i storstäderna som p-vakter övervakar parkeringen på kommunal gatumark. Här i Göteborg är vi helt överhopade med klagomål. Mina två handläggare klarar inte fler ärenden, säger Marie Krüger, till GP.

Trafiksektionen i Stockholm uppger att uppemot trettiofem personer per dag har kontaktat dem angående felaktiga böter i Stockholmsområdet sedan mitten av april.

Totalt har de skickat ut 200 000 kravbrev. Men det är oklart hur många av dessa som är felaktiga.

– Jag vågar inte gissa hur många det rör sig om, kanske några få procent. Men även det blir ju ganska många berörda fordonsägare, säger Mikael Andersson, pressansvarig på Transportstyrelsen, till GP.

Felet åtgärdat

Han förklarar att det gamla systemet behövde bytas ut:

– Det gamla systemet var från 1970-talet eller nått, stenålders hur som helst. När vi byggde om systemet kollade vi regelverket och våra jurister drog slutsatsen att det inte finns något lagstöd för en sådan matchning, säger Mikael Andersson.

Transportstyrelsen säger att felet är åtgärdat och att många har ”goda skäl att bestrida boten”:

– Då gör man det hos polisen i den kommun där boten utfärdats. Skicka med så mycket bevis du kan, säger Mikael Andersson.

Följ ämnen i artikeln