Forskaren om väpnade våldet: ”Blir som en ond cirkel”

Publicerad 2015-11-02

Det väpnade våldet eskalerar i Sverige.

Sedan 2010 har har fem gånger så många skottskadats i de svenska städerna jämfört med grannländernas huvudstäder tillsammans, enligt SVT Nyheter.

– Den organiserade gängbrottsligheten är större i Sverige, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

Jerzy Sarnecki.

I fredagskväll sköts en 26-åring till döds efter att han varit och spelat bandy på Hisingen i Göteborg. Polisen tror att mordet var gängrelaterat. Dagen efter avlossades flera skott i Flemingsberg, söder om Stockholm, och en 37-årig man träffades och avled senare av sina skador.

Det väpnade våldet eskalerar i Sverige.

Sedan 2010 har fem gånger så många skottskadats i Stockholm, Göteborg och Malmö jämfört med i grannländernas huvudstäder tillsammans, visar SVT Nyheters granskning.

– Det råder ingen som helst tvekan på att vi har allvarliga problem i de här tre städerna och att det är ett eskalerande problem, så det är klart att vi behöver göra någonting åt det, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, till Aftonbladet.

Bero på många saker

Jämfört med grannländerna är situationen i Sverige extrem.

Enligt Jerzy Sarnecki kan anledningen vara att våldet i Sverige är mer gängrelaterat, att det blir en ond cirkel där våldet ständigt eskalerar samt att det kan bero på sociala förhållanden.

– Roten till problemet är förstås sociala problem som vi får i utsatta förorter, med arbetslöshet och sådant som leder till att grupperingarna bildas.

Sedan börjar olika gäng skjuta mot varandra, vilket i sin tur gör att de måste "försvara" sig och skjuta tillbaka.

Men än så länge kan man inte veta säkert.

– Det har blivit en ond cirkel. Man borde fundera på varför dessa konflikter uppstår och accelererar i våra städer och inte i våra grannländer, säger han.

"En kunskapsbrist"

189 personer har skottskadats i samband med skjutningar i Stockholm sedan 2010. I Göteborg är antalet personer 109 och i Malmö 63.

Men i grannländernas huvudstäder är siffran betydligt lägre. I Köpenhamn har 30 personer skottskadats, likaså i Oslo och i Helsingfors har endast 10 personer skadats de senaste fem åren.

– Siffrorna är mycket anmärkningsvärda, säger Micael Björk, sociolog vid Göteborgs universitet som bland annat forskar kring polisarbete och organiserad brottslighet, till SVT.

Bara den senaste månaden har det inträffat minst fem olika skjutningar och en granatattack Göteborg. I dessa dog två personer och två skottskadades.

– Det handlar om en kunskapsbrist. Det finns någon form av skillnad mellan städerna som vi behöver ta reda på för att kunna minska antalet skjutningar, säger Jerzy Sarnecki.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln