Amerikanska källor: IS i kontakt med markpersonal

Publicerad 2015-11-09

Bevis på att terrorgruppen IS kan ligga bakom dödskraschen i Sinai har nu presenterats.

Enligt ABC News ska elektronisk data peka på att IS hade kontakt med någon på flygplatsen i Sharm el Sheikh innan det ryska planet lyfte och efter att det kraschat.

Tv-kanalen hänvisar till uppgifter man fått från amerikanska myndigheter.

Abu Osama al-Masri, ledare för IS gren på Sinai-halvön, har tagit på sig ansvaret för den ryska flygplanskraschen. De enda bilderna som finns på terroristen visar honom med pixlat ansikte.

Nya bevis för att det ryska passagerarplanet utsattes för en terroristattack läggs nu fram. Källor inom luftfartsmyndigheten i Egypten säger till ABC News att markpersonal som ska ha värvats till terrorgruppen IS kan ha placerat en sprängladdning ombord på flygplanet.

I sådant fall skulle någon kunna ha smugglat in en bomb i planets bagageutrymme.

Kontrollera markpersonal

Idag började utredare att gå igenom övervakningsfilmer och undersöka register över anställda vid flygplatsen i Sharm el Sheikh.

Man har tidigare uppgett att ett skarpt ljud hörs alldeles i slutet. Amerikanska experter uppger nu för ABC News att det är fullt möjligt att avgöra om det handlar om en bomb eller inte, bara genom ljudet.

Samma källor uppger att det dessutom, genom ljudinspelningen, går att fastställa var någonstans bomben detonerat i flygplanet.

Följ ämnen i artikeln