Fem vägar vidare om brexit

Bryssel, TT:s korrespondent

Publicerad 2018-12-10

Kommer julen med hårda eller mjuka paket till Storbritanniens premiärminister Theresa May?

Nya förhandlingar, nytt försök, nyval eller ny folkomröstning?

Den brittiska regeringen har skjutit upp tisdagens parlamentsomröstning om brexit. Här är fem vägar vidare.

Nya förhandlingar?

Redan på torsdag träffar premiärminister Theresa May sina kollegor i EU vid årets sista toppmöte i Bryssel. Kanske hinner hon före det även träffar EU:s chefsförhandlare Michel Barnier. May vill diskutera den så kallade nödlösning – backstop på brexitspråk – som eventuellt ska gälla för Nordirland om inga andra lösningar nås, men om hon får med sig övriga EU-ledare på återupptagna förhandlingar är högst oklart. Om alla säger ja finns ändå möjlighet att till och med utsträcka förhandlingsperioden till efter den 29 mars 2019, även om det är då som Storbritannien har tänkt sig att lämna EU.

Nytt försök?

Tidsschemat är oklart för när regeringen tänker lägga fram ett utträdelseavtal på nytt för en omröstning i parlamentet. Rent tekniskt kan det till och med dröja ända fram till slutet av mars – även om det inte vore särskilt praktiskt. Ju kortare tid som återstår till utträdet, ju kortare tid finns samtidigt för att anpassa sig till ett läge där Storbritannien och EU står helt utan uppgörelse vid utträdet, med risk för kaos och köer vid gränser och hamnar.

Nyval?

Premiärministern skulle kunna utlysa nyval i hopp om att samla stöd för sin linje. Även om hon själv vunnit mycket sympati hos många britter är det dock få som verkar gilla hennes utträdelseavtal. Och resultatet kan mycket väl bli att Labour i stället tar över regeringsmakten.

Ny folkomröstning?

Tidsmässigt hinns egentligen inte en ny folkomröstning med före utträdet den 29 mars. Trycket från stanna kvar-sidan är dock stort – och inom den brittiska regeringen uppges det finnas funderingar på en lösning där invånarna i så fall får välja mellan Mays utträdelseavtal eller att stanna kvar i EU.

No deal?

Theresa May har upprepade gånger förklarat att alternativet till hennes avtal är att Storbritannien lämnar EU utan avtal alls, med risk för allvarliga ekonomiska konsekvenser. Det lär dock inte kunna ske utan fortsatt stora strider i parlamentet, där en stor mängd ledamöter är minst lika kritiska mot ett no deal-läge, som mot Mays avtal. Den bistra och breda kritiken mot May gör det samtidigt inte omöjligt att hon antingen själv väljer att avgå eller tvingas avgå via en förtroendeomröstning i partiet. I så fall finns knappast någon som vet vart vägen bär framöver.

Följ ämnen i artikeln