Han är Sveriges härligaste hemmasnickare

Publicerad 2011-06-16

Grattis, Andreas Johansson, som har utsetts till Sveriges härligaste hemmasnickare av tittarna och en jury och vinner ett presentkort på 50 000 kronor hos Bauhaus!

– Tack! Det känns något så fruktansvärt roligt, jag är euforisk! Det var väldigt otippat, vårt hus ser inte ut som andra.

Du bygger bara med återvunnet material – varför?

– Målsättningen med huset var att det skulle ha själ direkt, och det får man inte med nytillverkat material. Jag tycker även att själva jakten på sakerna är hysteriskt rolig. Det är nån urinstinkt, en samlargen som jag tror att jag är född med. Sen är det så klart även av miljöskäl. Jag stödjer inte hela den här "slösa-kasta-köpa nytt"-mentaliteten. Dessutom är det för jävla mycket billigare än att köpa nytt.

Har du byggbakgrund?

– Nej, för sjutton! Jag är sjuksköterska, en mjukiskille i själ och hjärta. Men jag har ett glatt humör och en okuvlig vilja att genomföra mina projekt.

Vad ska du köpa för presentkortet?

– Det blir nog maskiner som gör att vi kan fortsätta vår livsstil. Till exempel en svets för att kunna bygga stålställningar. Men inte så mycket annat. Jag skulle inte gå och köpa en toalettstol, sånt fixar man själv.

Du har en lång att göra-lista, vad har du för projekt på gång härnäst?

– Som jag sa i inslaget ska jag göra en jordkällare. Efter det ska jag bygga ett djurstall till våra nya djur – ankor, grisar, gäss och hönor – och där kommer prispengarna väl till pass.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Framförallt sol och sommar. Jag är i Norrköping, där det är 10 grader och spöregnar, och ska snart gå på min brorsons examen.