Sánchez markerar på nytt mot Katalonien

TT TT TT

Publicerad 2018-09-05

För Katalonien handlar det inte längre om självständighet utan om samlevnad. Spaniens premiärminister Pedro Sánchez gjorde på besök i Sverige klart att den katalanska separatismen har framtiden bakom sig.

Efter överläggningar med statsminister Stefan Löfven utanför Enköping fick socialistpolitikern frågor från spanska journalister om "den katalanska frågan", som det heter i Spanien.

Det senaste är att Kataloniens regionpresident Quim Torra synnerligen hårdnackat deklarerat att han inte kommer att acceptera fällande domar mot de katalanska politiker och ledare som sitter häktade på grund av händelser kring den otillåtna folkomröstningen om självständighet som hölls den 1 oktober i fjol.

Tolv års ilska

– Regeringen tar det här på mycket stort allvar och dialogen (med regionregeringen i Katalonien) måste fortsätta, sade Sánchez som sedan sitt tillträde i juni haft inledande samtal med Torra.

I de diskussionerna har Sánchez framfört idén att hålla en laglig folkomröstning om självstyre ("autogobierno") men inte om självbestämmande ("autodeterminación"). Förslaget har inte fallit i god jord bland den (grovt uttryckt) halva av Kataloniens befolkning som kan räknas som separatister.

Bakgrunden till senare års oro i Katalonien är att 2006 tog det nationella parlamentet i Madrid fram en autonomilag (statuter) som skulle ha gett Katalonien mer självstyre. Lagen fick en stor majoritet i det katalanska parlamentet och senare av regionens invånare i en folkomröstning.

Dags på tisdag

Men lagen överklagades till författningsdomstolen av högerpartiet Partido Popular och lagen underkändes 2010. På det följde massdemonstrationer 2011 och åren därpå växte den separatistiska rörelsen sig allt starkare."

Nu vill Sánchez se en folkomröstning om en "förstärkning av katalansk autonomi". Men PSOE-ledaren har hittills inte indikerat om han tänker sig att den förstärkningen ska ge katalanerna mer självstyre – över skatter, infrastruktur med mera – än vad 2006 års statuter hade gett. Inte heller vet man när en sådan folkomröstning skulle bli aktuell och hur villkoren för den ska förhandlas fram.

De senaste åren har massdemonstrationer genomförts i framför allt Barcelona på Kataloniens nationaldag ("La Diada") den 11 september. På tisdag är det alltså dags igen.

Följ ämnen i artikeln