S rasar mot Kristersson efter trollavslöjandet: ”Inte riktigt skärpt”

Socialdemokraternas tre krav på Ulf Kristersson

Publicerad 2024-05-10

Kalla faktas avslöjande om SD:s trollfabriker har i veckan blivit epicentrum för den politiska debatten.

Nu anklagar Socialdemokraterna Ulf Kristersson för att inte ta ansvar för situationen.

– När man har släppt in tjänstemän i regeringskansliet måste man säkerställa om det har funnits kopplingar mellan dem och trollarméerna, säger partisekreterare Tobias Baudin (S).

I åratal har det spekulerats i att Sverigedemokraterna ska ha bedrivit en så kallad trollfabrik där anonyma konton sprider vilseledande information på nätet.

I Kalla faktas senaste granskning ”Undercover i trollfabriken” lyckas programmets reporter flera gånger fånga SD:s medarbetare på film där de själva kallar sin avdelning för just trollfabrik samtidigt som flera problematiska förehavanden avslöjas.

Statsminister Ulf Kristersson, vars regeringsunderlag bygger på SD, säger att han ”ser allvarligt på situationen” men insisterar på att frågor om granskningen ska besvaras av SD.

Nu låter inte kritiken från oppositionen vänta på sig.

– Det är tydligt att Kristersson lägger ansvaret på Sverigedemokraterna. Det är ett parti som svart på vitt bedriver trollfabriker, producerar arméer av troll för att sprida hat, lögner och för att påverka demokratin. Det duger inte från statsministern. Vi förutsätter att han tar det på allvar, säger Tobias Baudin, partisekreterare hos Socialdemokraterna.

Tobias Baudin, Socialdemokraternas partisekreterare.

Socialdemokraternas tre krav mot trollfabriken

Baudin säger att S nu kräver att Ulf Kristersson vidtar tre åtgärder:

  • Reda ut om om det har funnits kopplingar mellan SD:s tjänstemän i regeringskansliet och trollfabriken.
  • Säkerställa att ingen känslig information har förts ut ur regeringskansliet och in i trollfabriken.
  • Utreda huruvida trollfabriken har påverkat den pågående valrörelsen och i sådana fall vidta åtgärder.

Partisekreteraren understryker återigen att statsministerns tidigare uttalanden om avslöjandena inte räcker.

– Jag hoppas att han bara gjorde en dålig intervju, att han inte var riktigt skärpt där och då. När man som statsminister har släppt in tjänstemän i regeringskansliet måste man säkerställa om det har funnits kopplingar mellan dem och trollarméerna. Det är inte tillräckligt att säga att det är en fråga för SD.

”Inte lätt för reportern”

Tobias Baudin säger att det han reagerade starkast på i Kalla faktas granskning var hur välorganiserad trollfabriken framstår.

– Det är så systematiskt uppbyggt. Man producerar verkligen trollarméer. Upp till 70 konton per person som hotar, hatar och ljuger. Jag är en av dem som har misstänkt att det här förekommer, att de skapar trollarméer. Därför är det så bra att det finns fri media i vårt land. Men man vill påverka media också.

Tobias Baudin uppfattade situationen där Kalla faktas reporter konfronteras av kommunikationschefen Joakim Wallerstein som hotfull.

– Det är otäckt. Jag förstår att han (reportern, reds. anm) som person säkert inte har det lätt. Men därför är det återigen så viktigt att vi har fri media som har en granskande roll.

M: ”Något pikant med S höga tonläge”

Ulf Kristerssons pressekreterare Susanna Silfverskiöld skriver i en kommentar till Aftonbladet att de flesta tjänstemännen på regeringskansliet redan har gått igenom en säkerhetsprövning:

”De flesta politiska tjänstemän i Regeringskansliet genomgår en säkerhetsprövning och registerkontroll. Det inkluderar samtliga tjänstemän på Sverigedemokraternas samordningskansli.”

Susanna Silfverskiöld fortsätter sitt uttalande:

”Övriga frågor om SD:s medarbetare på samordningskansliet får ställas till SD och chefen på SD:s samordningskansli. Som statsministern sa igår, är det allvarliga anklagelser som riktas mot SD och frågorna om partiets verksamhet måste SD svara på själva.”

Hon tillägger att S själva har ägnat sig åt liknande aktiviteter som SD:

”Men det är något pikant att partiet som nu har högt tonläge i frågan om troll i andra partier, är det parti som själva har blivit påkomna med att bedriva den typen av verksamhet, dessutom i regeringsställning.

I er tidning Aftonbladet går att läsa att medarbetare hos Socialdemokraterna under valrörelsen 2018 låg bakom uppmärksammade Twitter-konton som verkade under falska namn med udden mot politiska motståndare.”

Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein.

SD: ”Lögner”

Sverigedemokraterna kallar i ett mejl till Aftonbladet Tobias Baudins uttalanden för lögner och hyckleri:

Det förvånar knappast att Baudin kommer dragande med lögner för att grisa ned debatten. Att misstänkliggöra sina meningsmotståndare och ta illa underbyggda påståenden för sanningar är något som han ofta ägnar sig åt. När Socialdemokraterna utbildar influencers så kallas det ’köksbordskämpar i humanitetens tjänst’ - när vi gör det så kallas det trollarmé. Hyckleriet skulle varit häpnadsväckande om man inte redan var så van vid Socialdemokraternas trixande med sanningen.”