Fylla och våld – flera gripna under valborg

TT

Publicerad 2024-05-01

Det blev en stökig Valborgsnatt i Stockholm. Arkivbild.

Valborgsmässoafton blev på sina håll stökig. I Stockholm spårade ett större valborgsfirande med tusentals ungdomar ur.

Polisen i Stockholm rapporterar om stök, fylla och misshandel under valborgsmässofirandet. Totalt har 36 anmälningar om misshandel skrivits, och sju personer har frihetsberövats.

Till det kommer 57 anmälningar om fylleri, varav 19 personer tagits omhand.

Många festande ungdomar samlades under valborgskvällen på Enskedefältet i södra Stockholm. Polisen i Globen skriver på Instagram att berusningsgraden var ”extremt hög”, och varnade för att fältet var en dålig plats för ungdomar att vistas på. Föräldrar uppmanades att kontakta sina ungdomar och ta med dem hem.

Ett flertal patruller arbetade under kvällen på platsen med att att hantera ordningsstörningar, fylleri, narkotika och våldsbrott. Vid midnatt började läget lugna ner sig.

Även polisen i Västra Götaland har haft ett stort antal larm att hantera under natten, bland annat flera misshandelsfall där personer varit alkoholpåverkade.

I Falkenberg tände personer eld på en stuga de själva ägde för att ”ha det som en valborgsbrasa”, skriver polisen på sin sajt. När räddningstjänst och polis kom till platsen hade ägaren själv börjat släcka branden. En anmälan om skadegörelse har upprättats, men ingen är i nuläget misstänkt.

Polisen i de två stora studentstäderna Lund och Uppsala rapporterar samtidigt om ett lugnt valborgsfirande.