Mer än 7 000 migranter på väg till fots

TT-Reuters TT

Publicerad 2018-10-24

Migranter sover med plastskynken som skydd på en trottoar i Huixtla i Mexiko.

Migrantkaravanen från Centralamerika har vuxit till över 7 000 människor, enligt FN. Samtidigt har ytterligare en grupp börjat vandra mot Mexiko.

På tisdagen stannade migranterna för att vila efter att ha vandrat två dagar på mexikansk mark. De slog läger i Huixtla, sju mil från gränsen till Guatemala, där de sov på pappkartonger och plastpåsar. Många har blödande sår på fötterna efter att ha gått över 80 mil.

– De är utmattade, säger Rodrigo Abeja från organisationen Människor utan gränser, som följer karavanen.

– De kommer att vila här i dag och i natt och sedan fortsätta sin vandring norrut.

Humanitära organisationer bedömer att en fjärdedel av migranterna är barn, uppger en representant för Rädda barnen för AFP.

Guadelupe Del Carmen, som har med sig sin nioårige son, berättar hur hård deras resa är. Hennes son började gråta och sa "Mamma, jag vill inte göra det här längre" när de korsade Suchiatefloden på en flotte gjord av innerdäck.

– Han ville tillbaka till Honduras. Men jag förklarade att vi inte kan återvända. Situationen i vårt land är för svår och det är därför vi måste ge oss av.

Honduras är ett av världens våldsammaste länder med en mordfrekvens på 43 mord per 100 000 invånare.

Mexikanska myndigheter säger att de fått in 1 699 asylansökningar från migranter som vill ta sig in i landet på laglig väg. 495 personer har frivilligt återvänt till Honduras.

I söndags började en andra grupp på runt 1 000 personer från Honduras att vandra genom Guatemala mot Mexiko.

Följ ämnen i artikeln