Fördelen med att fokusera på nackdelarna

Att bara se fördelar med saker och ting känns väldigt 2007. Tillåt mej att spå lite inför nästa år: Jag tror att det kommande skottåret blir nackdelarnas år. Det hippaste man kan göra nästa år är att helt uteslutande och utan undantag koncentrera sej på nackdelarna.

Tänk själv att du stirrat dej blind på dom negativa aspekterna i ett framtida åtagande – en släktmiddag, en köksrenovering, en 32-poängstenta, en tilltänkt tunnelbaneplankning, ett planerat köp av pingisrack eller nåt annat upcoming event i din lokala internet community.

Då händelsen väl inträffar kommer du ju inte bli tagen på sängen om nåt dåligt händer, du är förberedd och kan rätt och slätt konstatera att: Jag visste det ju hela tiden.

Om det mot förmodan och i trots mot tyngdlagen ändå skulle visa sej att något positivt inträffar, ja, då blir det ju en trevlig överraskning, modell kinderägg.

Det kan ibland vara svårt att se fördelarna med vissa ting, man kan vända och vrida på det i timtal utan att ens finna ett spårämne av positiva aspekter. Med nackdelsvinkeln är alla sådana bekymmer som bortblåsta, man behöver ju inte direkt vara Stephen Hawking för att hitta dom stora, uppenbara, hårresande, hemska nackdelarna.

Låt mej dra några exempel:

Nackdelen med att se film på tv är att man egentligen bara tittar på reklam, med korta filminslag.

Nackdelen med att Göran Persson nu jobbar som konsult i näringslivet är att socialdemokratin dom senaste 15 åren nu känns som ett långt och utdraget skämt.

Nackdelen med att man ännu inte uppfunnit ett sätt att operera in mobiltelefoner i människor är att det ändå känns som man blivit av med en kroppsdel när man tappar bort sin lur.

Nackdelen med tredje världen är att dom också vill ha alla komforter och moderniteter som vi åtnjutit i åratal.

I stället för att fly dessa skräckscenarion, låt oss omfamna det negativa och göra det till vår vän, vår krycka i vardagen. För om vi alla bara bestämmer oss för – och accepterar – att allt är på väg åt pipan, så kommer vägen till helvetet ändå att kantas av ett par småtrevliga överraskningar.

Som bonus kan vi klappa oss själva på ryggen och utbrista: Vi visste det hela tiden!

I skrivande stund har jag insett att optimister borde spärras in, men det får vi nog ta och avhandla nästa vecka.

Avslutningsvis vill jag tillägga, att nackdelen med denna krönika är att man kanske framstår som en pessimist. Men det är cirka sju till nio gånger roligare att vara ett mörker i ljuset än ett helt vanligt mörker i mörkret.

Följ ämnen i artikeln