Integritet är en bristvara

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-31

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vad är inne?

Vad är ute? Vad är rätt, vad är fel? Vilken är den nya trenden?

Fasen vad Andy Warhol hade rätt med sitt ”15 minutes of fame”-uttalande!

Alla ska tycka, alla ska synas. Till varje pris. Fightas om sekunderna och millimetrarna i ljuset. Det viktigaste är inte vad du tycker eller var du syns, utan att du gör det. Vi ska läsa bloggar, finnas på MySpace, läsa böcker och artiklar om privatliv och vardag, veta alla detaljer. Låtsas att det intresserar oss.

Vid varje artikel

finns nu för tiden ett foto. På inne/ute-listorna och trend-personernas sidor är bild och text 50/50. Gärna en smal, poserande helfigur med platåpumps, vintageväska, hög midja-kjol och resten av attributen som signalerar ”inne”, som vi fått uppradat för oss hundratals gånger nu. Jag är ju uppenbarligen själv en fantastiskt god kålsupare, som du ser, men sanningen är att jag skärpt mig betydligt!

Min dröm hade

alltid varit att synas, att höras, att få tycka. Men varför? Vad trodde jag att jag skulle vinna? Lycka? Hihi, det är så skrattretande.

Människor sa till mig att nu när du fått in en liten fot i den ”fantastiska men omöjligt hårda” mediebranschen gäller det att smida medan järnet är varmt. Håll dig nu aktuell, Kitty! Ge dem ditt privatliv! Berätta allt, så vill de skriva, ge dem det smaskiga så de vill trycka. Låt dem inte glömma dig. Rädslan att vara ute, att inte vara inne. Att inte vara ”aktuell”. Fy fan. Jag tackade ja till allt, det spelade ingen roll vad det var. (Min gräns gick typ precis ovanför Brinkenstjärna, men mer än så var det inte.) Jag reste och flängde och for. Kämpade... och syntes.

Men det var tomt, kanske mer tomt än innan. För vem tyckte jag och för vem syntes jag? Hur mådde jag nu när ”alla” såg mig?

-Hej, Kitty. Jag ringer från, läs valfri tidning, jag håller på att skriva om träning och vi skulle vilja prata med någon som du, som inte gillar träning och inte är trådsmal...bla, bla, bla.

De ville inte ha mig eller mina svar, de ville ha någons bild att klistra bredvid de uttalanden de själva ville trycka. (Behöver jag tillägga att jag inte längre var intressant när jag berättade om mina tre friskis-pass i veckan?)

Integritet är

det nya inne, den nya bristvaran. Jag vill inte vara inne eller rätt, jag vill inte berätta hur du ska leva, vad du ska tycka eller shoppa. Jag tror att längtan efter att vara inne existerar endast på grund av rädslan att vara ute. Just nu tycker jag, men jag ska lugna mig, alla andra tycker så att det räcker och blir över.

Kitty Jutbring

Följ ämnen i artikeln