Artister stödjer ”IPRED-lagen”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-13

”Gratis tillgång till andras arbete är ingen rättighet”

Den nya ”IPRED-lagen” har mött starka protester på nätet.

Nu går ett uppbåd av namnkunniga svenska artister ut och visar sitt stöd för lagen.

– Gratis tillgång till andras arbete är ingen rättighet - varken på nätet eller någon annanstans, skriver de i en artikel på DN debatt.

Den nya lagen mot fildelning som väntas träda i kraft den 1 april nästa år fortsätter att väcka debatt.

”Äntligen”

Sedan en tid tillbaka har protesterna i bloggvärlden varit stora mot ”IPRED-lagen”, men nu går flera svenska kulturpersonligheter, däribland Mikael Persbrandt, Jill Johnson, Per Gessle, Eva Dahlgren och Joey Tempest, ut och visar sitt stöd för lagen – trots fruktan om angrepp.

– Äntligen är Sveriges regering på väg att lägga fram ett förslag till stöd för upphovsrätten på nätet, skriver de.

– Många svenska artister, skådespelare och författare vet av egen erfarenhet vilka våldsamma påhopp och hatattacker som kan drabba den som uttrycker en annan åsikt än den lilla, men högljudda, piratgruppen. Oavsett vilka argument som denna grupp gömmer sig bakom så handlar det ändå till syvende och sist om att de ska kunna ta för sig obehindrat av det som vi och andra har skapat, skriver de.

”Respekten i fokus”

De som står bakom artikeln hoppas nu på ”en nystart för upphovsrättsdebatten”.

– Sätt kulturvärdet och respekten för andras skapande i fokus i stället för den piratagenda som under alltför lång tid tillåtits dominera i både politik och medier, skriver de.

– Den illegala fildelningen är en fråga för långt fler än bara musikartister. I dag slår piratkopieringen på nätet mot alla upphovsmän och mot alla kulturyttringar vare sig det gäller musik, film, tv-program, böcker eller dataspel.

”Har brustit”

Artistuppbådet går också till attack mot de svenska politikerna, som de anser har varit för flata mot piraterna.

– Som politiker har man givetvis ansvar för en fungerande lagstiftning. Men som folkvald så har man också en unik position som opinionsbildare - och det är framför allt på den punkten som vi upplever att det politiska ansvaret i Sverige har brustit. Få är de svenska beslutsfattare som vågat stå upp mot piraterna, som slagit fast det självklara i att den som skapar något också har rätt att få bestämma över sitt verk, eller som aktivt drivit en politik för att värna kulturen, även när den är digital, skriver de.

Förslag läggs fram i november

I november ska regeringen lägga fram förslaget om den nya lagen.

Enligt justitiedepartementet kommer frågan troligen att behandlas i riksdagen efter årsskiftet.

Om allt går enligt planerna kan den nya lagen börja gälla 1 april 2009.

Så ska lagen fungera i praktiken:

1. En rättighetsinnehavare – exempelvis ett skiv- eller filmbolag – får kännedom om att fildelning sker från en viss IP-adress.

2. Rättighetsinnehavaren dokumenterar fildelningen och IP-numret.

3. Rättighetsinnehavaren väcker talan mot den misstänkte fildelarens internet-operatör i domstol (tingsrätten).

4. Internet-operatören får yttra sig till domstolen.

5. Om rättighetsinnehavarens bevisning anses tillräcklig tvingas internet-operatören att lämna ut information om vilken person som står bakom IP-adressen (vem som tecknat abonnemanget).

6. Rättighetsinnehavaren kan sedan ta kontakt med personen och kräva att fildelningen upphör eller väcka talan mot personen – alltså kräva ersättning i domstol.

Följ ämnen i artikeln