Huset – det nya svarta

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-29

Här är de senaste färgtrenderna

Svarta hus - en allt vanligare syn.

Snart är det sommar och perfekt tid för att måla om huset. Klassiska färger på de svenska fasaderna är vitt, gult och rött, men vad är det som gäller i år? Finns det några färgtrender att prata om?

Sommaren, den bästa årstiden för att måla fasaden närmar sig med stormsteg. Det är fortfarande några veckor kvar tills försäljningen börjar på allvar men redan nu kan man börja urskönja vad som är populärt i år.

Maria Midby Arén på Alcro Färg menar dock att det tar förhållandevis lång tid för färgtrender på hus att ändra sig och det som gällde förra året gäller i stor utsträckning i år också. Rött och gult dominerar marknaden, men nu kan man också börja se hus i ljusgrått och vitt.

Men mest otippat är att svart har blivit mode.

– De svarta husen är slående, det såg man inte för tio år sedan, säger hon.

Folk vill ha roligare hus

Enligt Maria Midby Arén är det också populärt med färger som har naturliga pigment och harmonierar bra med naturen, exempelvis ockra, olika gröna pigment, jordpigment och falupigment.

En annan tydlig trend är att man färgsätter snickerier. Bredvid det klassiska svenska huset i rött med vita knutar kan det nu stå ett ljusgrått hus med röda knutar.

– Färgsatta husknutar, dörrar och fönsterkarmar är populärt idag. Man har börjat använda starka röda och gröna kulörer som man inte tidigare har sett på snickerier, säger hon.

Även Pia Vass på Danderyds Färg och Måleri har märkt av den nya trenden att färga sina snickerier.

– Man märker att folk vill ha något annat än vitt. De vill göra sina hus lite roligare, säger hon.

Dante Thomsen, Minimedia

Följ ämnen i artikeln