Överföll åtta kvinnor – får skyddstillsyn

Publicerad 2015-04-09

Bankchef attackerade kvinnor i södra Stockholm

Bankchefen gav sig på okända kvinnor på offentliga platser.

Hans yngsta offer var bara 14 år.

Nu har mannen dömts för sexuellt ofredande – till skyddstillsyn med föreskrift att genomgå Kriminalvårdens sexualbrottsprogram.

– Det här är överfall på unga kvinnor. Det är klart att jag hade hoppats på en strängare påföljd, säger Daniel Veivo Pettersson, kammaråklagare vid Södertörns åklagarkammare. 

Under nästan fyra veckor – från den 29 december 2014 till den 24 januari 2015 – överföll mannen åtta kvinnor på offentliga platser runt om i Huddinge.

14-årigt offer

I tre av fallen var kvinnorna under 18 år – och ett av offren var bara 14 år gammalt.

I flera fall har bankchefen följt efter kvinnorna för att sedan springa fram och ta ett grepp om dem bakifrån för att sedan sexuellt ofreda dem.

Överfallen har fått stora konsekvenser för kvinnorna.

Flera har chockats svårt och mått mycket dåligt.

Ett offer fick säga upp sig från sitt jobb eftersom hon inte längre vågade gå dit.
Ett annat fick skjutsas överallt i flera veckor efter händelsen.

Greps på bar gärning

Mannen greps till slut på bar gärning när han överföll en kvinna. Då hade polisen spanat på mannen under sex dagar.

Under bevakningen märkte polisen att mannen följde efter flera tjejer - dock utan att hoppa på dem.

En polisman beskrev mannen som ”manisk” och ”frenetisk” i sitt beteende. 

Dagarna innan mannen greps så tittade han på pornografiska filmer benämnda som ”rape videos” och ”sharking”, det sistnämnda anspelar på att dra av kvinnors kläder.

”Eskalerade i sitt beteende”

– Många av de målsägande har blivit jätterädda och de här överfallen har påverkats deras liv dramatiskt. Jag menar också att den här mannen eskalerade i sitt beteende från det första överfallet till det sista överfallet. Han blev farligare ju längre tid som gick, säger Daniel Veivo Pettersson, kammaråklagare vid Södertörns åklagarkammare.    

Under de senaste åren har mannen haft en chefsposition på en avdelning på en storbank. Men enligt domen har han blivit avskedad efter att brotten uppdagades. 

Erkänner överfall 

Mannen har också erkänt hela eller delar av händelseförloppet under sex av de åtta åtalspunkterna.  

Nu har Södertörns tingsrätt dömt mannen till skyddstillsyn med föreskrift att genomgå Kriminalvårdens sexualbrottsprogram.

Mannen ska även betala skadestånd tilll sina offer.

”Överfall på unga kvinnor”

Tingsrätten gjorde bedömningen att varken brottens straffvärde, återfall i brottslighet eller brottens art utgör skäl för fängelse.

– Det här är överfall på unga kvinnor och det är klart att jag hade hoppats på en strängare påföljd. Men domen har inte vunnit laga kraft ännu och vi har fortfarande tid att överklaga. Min uppfattning är att påföljden är för mild, säger Daniel Veivo Pettersson.

Nöjd med domen

Enligt mannens försvarsadvokat är den dömde mannen nöjd med domen.

– Jag har pratat med min klient om det och vi kommer inte att överklaga. Påföljden var den vi ville ha och det är en korrekt påföljd. Åklagarmyndigheten hade ett helt felaktigt straffvärde, säger försvarsadvokat Thomas Weilander. 

Aftonbladet har sökt den före detta bankchefen utan framgång.