Rättsexperten: ”Kan vara läge att ta om förhör”

Uppdaterad 2016-07-28 | Publicerad 2016-07-27

Sven-Erik Alhem.

Polisen väntade en månad med att rätta sin felaktiga uppgift om dödsskjutningen. Rättsexperten Sven-Erik Alhem tycker det är anmärkningsvärt och menar att det kan ha påverkat vittnen – och öppnar för att polisen borde hålla nya förhör.

– Att lämna ut så konkreta felaktiga uppgifter är oerhört negativt.

Samtidigt köper han inte polisens förklaring.

En man sköts till döds av polis i Bagarmossen den 22 juni. Polisen uppgav att patrullerna agerade i självförsvar sedan mannen öppnat eld mot polisen.

Först under onsdagen, en månad senare, går polisen ut och rättar sin egen uppgift, vilket Aftonbladet rapporterat om. Mannen har inte alls avlossat något skott. Helena Östman, kommunikationschef vid Stockholmspolisen, beklagar att uppgiften blev fel.

– Vi gav felaktig information då, säger hon till Aftonbladet.

Hon kan inte svara på hur länge polisen känt till hur situationen egentligen låg till och säger att polisen avser skärpa sina rutiner framöver ”så att informationen är korrekt hellre än snabb”.

”Är oerhört negativt”

Den före detta överåklagaren och rättsexperten Sven-Erik Alhem ser allvarligt på att polisen gått ut med den felaktiga uppgiften.

– Man ska nog säga att alla kan göra fel. Men att lämna ut så konkreta felaktiga uppgifter är oerhört negativt. Det är djupt olyckligt eftersom felaktiga uppgifter tidigt i en utredning kan påverka vittnesutsagor.

– Ett vittne som säger sig osäker kan påverkas av att en myndighet går ut med information, och man tror att ”aj, aj, nu har jag misstagit mig”, menar rättsexperten.

Läge att ta om förhör

Sven-Erik Alhem säger att det kan bli aktuellt att ta om förhör.

– Om jag vore åklagare så måste det kontrolleras hur det ligger till. Om uppgifter skulle likna de uppgifter som polisen uppgett felaktigt kan det vara läge att ta om förhör.

Han menar att händelsen påverkar polisens förtroende negativt.

– Det som är trist. Polisen är väldigt beroende av ett förtroende och när det kommer sådana här uppgifter har många förståelse för att fel kan förekomma men det för tankarna i olika riktningarna. Många i allmänheten kan säkert fundera vad bakgrunden är och därför är jag så mån om att man går till botten med detta.

Köper inte förklaringen

Att det dröjt över en månad för polisen att rätta uppgiften tycker han också är anmärkningsvärt. Polisen menar att det är först nu som förundersökningssekretessen släppts via klartecken från den särskilda åklagarkammaren.

– Det känns konstigt i sammanhanget för förundersökningssekretessen borde lett till att man inte sa någonting alls, säger Alhem och tillägger att han alltid kämpat för att rättsväsendet ska undvika formuleringar som ”inga kommentarer” och istället lugnt och sakligt förklara att händelsen är i sin linda.

– Det är viktig att man är just och talar om när man begår fel och inte mörkar någonting, säger Sven-Erik Alhem.

Nu tycker han att det är extra viktigt att förundersökningen så småningom blir offentlig, oavsett om händelsen leder till lagföring eller inte.