Barnier: Bra skäl krävs för brexitförlängning

Wiktor Nummelin/TT

Uppdaterad 2019-04-08 | Publicerad 2019-02-28

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz tillsammans med EU:s chefsförhandlare om brexit, Michel Barnier, vid ett möte i Wien.

Varför? Det är frågan som Storbritannien måste besvara om övriga EU-länder ska kunna svara på en förfrågan om förlängd förhandlingstid om brexit.

I London avgår ännu en biträdande minister i protest.

Premiärminister Theresa May har tidigare i veckan för första gången öppnat formellt för att be om mer tid, om det brittiska parlamentet vill det och man dessförinnan inte kunnat enas om ett utträdelseavtal.

– Om de frågar kommer EU-ledarna att säga "varför?". Och frågan om hur länge en förlängning kan vara kommer att vara kopplad till detta "varför?", säger EU:s chefsförhandlare Michel Barnier på en presskonferens i Wien tillsammans med Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz.

– Om det handlar om att reda ut tekniska frågor kan det räcka med några veckor, upp till alldeles inför EU-valet, säger Barnier.

EU-val väntar

Längre tid skapar dock andra bekymmer, framför allt med tanke på nästa EU-val som ska hållas om mindre än tre månader, 23–26 maj.

– Att ett land som vill lämna EU deltar i EU-valet skulle vara mer än absurt, tycker Sebastian Kurz.

I Storbritannien har Theresa May lovat en ny parlamentsomröstning om sitt utträdelseavtal senast den 12 mars. Blir det nej igen kan en omröstning om förlängd förhandlingstid hållas två dagar senare.

Utvecklingen gillas inte av biträdande jordbruksministern George Eustice, som på torsdagen blev den senaste i en rad av ministrar genom åren att lämna Mays regering.

"Förnedring"

"Jag är rädd för att utvecklingen den här veckan kommer att leda till en sekvens av händelser, som kulminerar i att EU dikterar villkoren för en eventuell förlängning och en slutlig förnedring av vårt land", säger Eustice i ett uttalande enligt tidningen Daily Telegraph.

Enligt Reuters ger Eustice ändå fortsatt stöd till Mays huvudplan.

"Jag kommer att rösta för ditt utträdelseavtal när det åter läggs fram i parlamentet", skriver Eustice i ett brev till premiärministern.