”Självklart oroar jag mig”

Publicerad 2011-03-25

Grosshandlaren Tabayaki Kamata är beroende av Japans fiskindustri

Tabayaki Kamata är grosshandlare på världens största fiskmarknad. Nu när en kärnkraftskatastrof hotar är han orolig för fiskehandelns framtid i Japan.

– Japanerna är alldeles för medgörliga!, tycker Tabayaki Kamata, grosshandlare på världens största fiskmarknad, Tsukiji i södra Tokyo.

– Men det betyder inte att vi inte ifrågasätter informationen vi får. Vi gör det i tystnad och oroar oss, förklarar han.

Takayaki köper in skaldjur och sjögräs från fiskare och fabriker som producerar fisk relaterade produkter och säljer sedan vidare till restauranger och affärer både i Japan och till utlandet. Jordbävningen och tsunamin som inträffade den 11te Mars har skakat den japanska fiskindustrin djupt. Fabriker är totalförstörda och många fiskare har mist livet. Båtar förliste och slogs i spillror, fabriksarbetare som överlevde bor nu inhysta i temporära evakueringsläger. Och nu hänger rädslan för strålning och radioaktiva ämnen som ett osynligt hot över fiskarna och deras produkter. 

Oroar sig för smittad fisk

– Självklart oroar jag mig för att fisken kan vara kontaminerad. Och det finns ingenting jag kan göra åt det, säger Tabayaki och fortsätter:

– Det kommer att få konsekvenser för fiskindustrin. Men vilka?

Det undrar Yuko Enomoto också över. Hon har idag fått första exemplaret av sin nya bok, ”Människors tankar om Tsukiji – 52 meddelanden om fiskmarknaden som har makten att påverka världen.” Enligt Yuko finns det tre viktiga punkter att ta upp: ”Miljöfrågor – före och efter jordbävningen, människorna bakom krisen – hur tsunamins konsekvenser påverkar alla, och världens gemensamma ansvar för fiskindustrins framtid.” De finns mycket kontrovers kring den japanska fiskindustrin och Yuko undrar över hur industrin nu kan hantera rädslan för radioaktivitet.

Följ ämnen i artikeln