SD får nobben av Dansk Folkepartis vice partiledare

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2013-11-20

Sverigedemokraterna jobbar hårt på sitt kontaktnät med Europas högerextrema partier.

Men under landsdagarna i helgen får de nobben av sin största förebild – Dansk Folkeparti och deras vice partiledaren Søren Espersen.

Enligt uppgift till Aftonbladet hoppade han av i protest mot SD:s kontakter med högerextrema Front National.

– Vi blev chockade, har han sagt till danska tidningen Politiken.

På fredag inleds SD:s landsdagar i Västerås och under söndagen skulle Søren Espersen från Dansk Folkeparti ha hållit ett hälsningsanförande, precis som han gjorde 2011. Men hans namn blev plötsligt borttaget från talarlistan och ersatt med Karsten Lorentzen, en medarbetare till Espersen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är det en stark markering från Dansk Folkparti. 

I mitten av oktober avslöjades att Marine Le Pen besökte SD:s kansli, mötet handlade om ett eventuellt samarbete mellan partierna i EU-parlamentet.

– Man bör ju söka kontakt med parter som har liknande syn i frågor som man tycker är viktiga i parlamentet, sa Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund då.

Men mötet retade upp Dansk Folkeparti, som länge haft ett nära samarbete med SD. Därför kommer Espersen nu inte till Västerås.

– De blev förbannade när Marine Le Pen, som leder Front National, var i Stockholm. Och för SD:s kontakter med österrikiska FPÖ. De vill inte ha någonting med dem att göra på grund av deras koppling till antisemitism och nazism, säger en källa inom SD.

Anses för extrema

Anna-Lena Lodenius, journalist och författare, är inte förvånad över Dansk Folkepartis reaktion.

– Dansk Folkeparti har alltid hållit sig utanför de europeiska allianserna, att de började umgås med SD över huvud taget satt väldigt långt inne. De har ansett dem alldeles för extrema, jag är inte förvånad över att de tar avstånd nu, säger hon.

Anledningen att partiet söker sig ut i Europa är framför allt för att bilda allianser mot EU och samla in kunskaper och kampanjer.

I onsdags förra veckan var Marine Le Pen i Nederländerna för överläggningar med Geert Wilders och hans Frihetsparti (PVV). De enades om att försöka bilda en gemensam partigrupp.

– I dag inleds befrielsen av Europa från monstret Bryssel, sa Wilders efter mötet till nyhetsbyrån AFP.

Hotar att klippa banden

Vissa av de invandrarfientliga och högerpartierna, som Dansk Folkeparti och Sannfinländarna, samlas i dag i den EU-kritiska och nationalistiska partigruppen "Frihet och demokrati i Europa" i EU-parlamentet. Medan andra, som franska Nationella Fronten och ungerska Jobbik, står utanför.

SD:s kontakter med Front National har alltså väckt avsky hos Danskt Folkeparti. I en intervju med tidningen Politiken, publicerad förra onsdagen, hotar DF att klippa banden med sitt "systerparti" om de ingår ett närmare samarbete med Front National.  Enligt Espersen har det franska partiet "djupa rötter i antisemitismen". I intervjun tar han också starkt avstånd från flamländska separatister i Vlaams Belang och österrikiska FPÖ, som SD har haft nära kontakt med.

Björn Söder stödmedlem

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder, en gång i tiden själv stödmedlem i Front National, bekräftar för Aftonbladet att Espersen inte kommer.

– Han har fått förhinder på grund av kommunalvalet i Danmark. Men det är inga sura miner mellan oss. Istället kommer de att skicka Karsten Lorentzen, en nära medarbetare till Espersen, berättar han.

Han påpekar också att SD inte har fattat några beslut om vilka partier de tänker samarbeta med om SD, vilket allt tyder på, blir invalda i EU-parlamentet.

– Vi har träffat en rad partier runt om i Europa. Vad gäller Front National har de påbörjat en mycket intressant resa i rätt riktning, precis som Jimmie sa. Men det är först efter valet som vi kommer att bestämma oss för vilken grupp vi ska tillhöra.

Även Søren Espersen tonar ned bråket mellan SD och DFP när Aftonbladet når honom.

– Jag hade några frågetecken när jag hörde om det eventuella samarbetet. Men nu har vi rett ut det. Om jag får möjlighet så kommer jag till Västerås i helgen, säger han.

Följ ämnen i artikeln