Aftonbladets H&M-granskning nominerad till Guldspaden

Publicerad 2024-02-26

Aftonbladets granskning om dumpade H&M-kläder är nominerat till Guldspaden.

Aftonbladets granskning ”H&M och återvinningen” är nominerad till grävpriset Guldspaden.

– Det känns jätteroligt och också helt rimligt, säger Jonathan Jeppsson, grävchef på Aftonbladet.

Aftonbladet har nominerats till Guldspaden för sitt avslöjande H&M och återvinningen, som visade vad som händer med de kläder som svenska konsumenter lämnar in till H&M för att återvinnas.

Granskningen är nominerad i klassen Storstadstidning.

– Det är jätteroligt och vi är superstolta. Att granska greenwashing och verkligheten bakom storföretagens hållbarhetslöften känns otroligt meningsfullt, säger Aftonbladets grävreporter Staffan Lindberg.

I granskningen visade han och Aftonbladets fotograf Magnus Wennman hur kläder som lämnats in i Sverige för återvinning hamnade i Benin, ett känt dumpningsland för kläder.

Genom att sätta air tags på tio plagg kunde teamet följa kläderna genom Europa ner till Afrika.

De digitala spårarna visade plaggens rörelse.

– Det känns jätteroligt och också helt rimligt att detta utmärkta gräv gjort med en helt unik metod finns med bland de nominerade, säger Jonathan Jeppsson, Aftonbladets grävchef.

– Aftonbladet fortsätter att granska klimatfrågorna och utkräva ansvar från både makthavare och företagsledare. Där har Staffan Lindberg och Magnus Wennman en absolut tätposition.

Guldspaden delas ut årligen av Föreningen Grävande Journalister. De andra granskningarna som nominerats i klassen är: Spotify och gängpengarna, SvD, Fryshusets hemligheter, Sydsvenskan, De dolda Rysslandsaffärerna, DN och LVU-skandalen i Älvsbyn, DN.

Vinnarna avslöjas på en gala i samband med föreningens årliga grävseminarie, den 22–23 mars.

Här kan du läsa Aftonbladets avslöjande.