”Jag blir otrygg när jag ser polisen”

Publicerad 2024-04-02

Informella förhör, maktmissbruk och rasistiska förolämpningar.

Det är vardag berättar ungdomar i utsatta områden som visiteras ofta.

– Jag var tvungen att vara helt naken framför två poliser. Säger jag ett fel ord trampar de på mig, säger Abdulrizaq.

”Abdulrizaq” bor i Stockholm och hans möte med polisen ledde till en händelse som lämnade honom helt naken i ett trapphus.

– Det var inte en skön känsla att stå framför polisen helt naken. Det här leder till att andra får trauma, jag kände mig äcklad och polisen stod bara där och sa ”Är du tuff eller, är du tuff eller”.

Men det är inte bara från huvudstaden som det kommer liknande vittnesmål. Aftonbladet har pratat med över 40 ungdomar från olika delar av Sverige som berättar om sina upplevelser av att bli stoppade av polisen.

De absolut flesta har inget i brottregistret, andra är dömda för något mindre brott – oavsett stoppas de alla av polisen.

I Örebro bor Abdiqani, en ung man som blivit stoppad och kroppsvisiterad otaliga gånger. Han vittnar om sina upplevelser av en djupt rotad rasism och diskriminering, där hudfärgen avgör om du ska bli behandlad med respekt eller misstänksamhet.

– Det finns en skillnad mellan att gå runt i ett utsatt område som svart – eller vit – man. Jag som svart skulle bli stoppad, men inte den vita killen, säger Abdiqani.

”Abdulrizaq” ska ha blivit lämnad helt naken i ett trapphus under mötet med polisen.

”Tror man är gangster”

Även Abdulrizaq berättar om samma sak. Han menar att utseende är den största anledningen till att han blir stoppad så ofta.

– Polisen ser bara en svart person och tror att man är gangster. Jag sa att jag var oskyldig. Men polisen sa att det handlar om signalement och sa ”ni alla liknar varandra och då måste vi stoppa er”.

Abdiqani var på en krog en sen kväll när han konfronteras av polisen. 

– Poliserna väntade utanför med typ tio bilar som att en skottlossning hade skett. De tar mig och kör mig åtta kilometer bort till en skog utan min telefon. De slängde sedan ner mig på marken vid leran, det är tio poliser över mig och säger ”spela man nu då”.

”Ibrahim” säger att han blivit slagen av polisen med batong för att de velat ha information från honom om andra personer.

– När jag inte svarade slog de mig med batong, säger Ibrahim.

– Att vara uppkäftig mot polisen kan leda till saker ingen skulle tro, som att bli sönderslagen eller utkörd långt bort.

”Vad är det här för samhälle”

Leandro Schclarek Mulinari.

Leandro Schclarek Mulinari är biträdande lektor på Södertörns högskola och forskar inom socialt arbete med inriktning mot polisen och rasprofilering. Han säger att personer som inte har blivit kroppsvisiterade inte förstår hur jobbigt det är.

– Folk förstår inte vilken inskränkning det är mot den personliga friheten, eller hur jobbigt det är på kroppsnivå. Man blir stressad och detta följer med dig.

Mulinari menar även att det finns en strukturell rasism inom poliskåren med anledning av de rasistiska skällsorden som har sagts av polisen till ungdomar.

– Vårt samhälle är intresserade av vissa teman och just nu är frågan om rasism en underordnad prioritet. För att bekämpa rasismen inom polisen måste de erkänna att rasismen är ett problem och de måste våga prata om det inom poliskåren.

”Ska vara bättre än så”

Kommissarie Kristian Malzoff på Nationella operativa avdelningen menar att rasism finns inom kåren.

– Vi vet att rasism har förekommit inom polisen, det har vi också utrett och det har kommit anmälningar om rasism. Polismyndigheten är inte vaccinerad mot rasismen som finns i vårt samhälle.

Han menar att polisen inte ska arbeta så och att detta handlar om undantagsfall och är något myndigheten inte accepterar. 

– Vi ska vara bättre än så, säger han.

Flera av de vi har pratat med är oroliga kring regeringens förslag om visitationszoner som planeras införas närmsta månaderna, som betyder att polisen kommer kunna kroppsvisitera vem som helst i ett visst område. 

En av dem är ”Alyas” som bor i Stockholm.

–Det är nu man försöker få visitationszoner på papper, men det har faktiskt alltid funnits, jag vill att de ska stå för vad de har gjort, säger han.
 

Fotnot: Alla namn är utbytta.

Följ ämnen i artikeln