Mystiskt ljussken på himlen var bolid

Uppdaterad 2017-03-21 | Publicerad 2017-03-20

Ett starkt blåaktigt sken lyste upp himlen över stora delar av landet på måndagskvällen.

I samband med det mystiska ljuset ska det även ha hörts en kraftig smäll. Enligt experter var det en rymdsten, en bolid.

– Jag tänkte att det var ett stjärnfall, säger Jessica Dellsjö, 22, som fångade fenomenet på film.

Flera personer hörde av sig till Aftonbladet efter att ha bevittnat ett himlafenomen vid 21.30-tiden. Det rör sig om ett blått sken som följts av en knall.

Jessica Dellsjö i Saltsjöbaden lyckades filma ljuset i en fyra sekunder lång film. Hon fångade det med en kamera som är monterad i bilen.

– Jag trodde att det var en blixt först, men senare tänkte jag att det var ett stjärnfall. Vi stod parkerade där när vi såg det, säger hon.

”Trodde att det var jordbävning”

Hemma hos Christoffer Brasch, 36, på Vaxholm skakade hela huset.

– Vi trodde att det var jordbävning. Andra har sett ett ljussken. Man undrar ju om det varit en explosion när hela huset skakade, säger han.

Clas Svahn, vice ordförande på UFO-Sverige, förklarar att det rör sig om en så kallad bolid. I det här fallet ovanligt ljusstark.

– Det är en rymdsten. Det är alltså en meteor och det händer tio-tolv gånger om året som de går in över Sverige och blir ljusstarka, säger han.

Ovanligt stor

Ljuset uppstår när boliden brinner upp i atmosfären.

– Den har sådan fart så det är friktionen mot atmosfären som gör att det lyser upp. När de är så här stora och ljusstarka är det inte säkert att hela brinner upp. Då kan det också falla ner delar, säger Clas Svahn.

När meteoren brinner upp kan det även höras en smäll efteråt.

– Men man hör inte smällen samtidigt som man ser ljuset. Ljudet kommer senare eftersom det är så långt avstånd.

Eric Stempels, astronom vid Uppsala universitet, beskriver meteoren som ovanligt stor.

– Ibland är det småstenar, i det här fallet var det en något större sten. Just att det kommer större som ger så här kraftiga ljussmällar händer några gånger per år, säger han.

– Erfarenheten säger att den varit stor som mellan en knytnäve och en fotboll.

”Vi famlar lite i mörker”

Polisen i Stockholm fick flera samtal från oroliga medborgare.

– Vi har ingen aning om vad det är. Det som är intressant är att vi har fått samtal från Hallstavik, Vaxholm och Orminge. Det ska ha varit ett blått sken och någon form av smäll, sa Patrik Eriksson på Stockholmspolisens ledningscentral tidigare under kvällen.

Hur undersöker polisen detta?

– Vi har resurser i det område där vi tror att det ringts in först. Men vi famlar lite i mörker, sa han.

Uppsala Nya Tidning rapporterar om liknande vittnesmål från flera håll i Uppsala.

Ljuset verkar även ha setts längre bort än så. Människor i bland annat Arboga, Borlänge, Flen, Gävle, Linköping, Västerås, Surahammar, Umeå och Östersund har hört av sig till Aftonbladet och berättat om ljus och knallar.

Följ ämnen i artikeln