Ovissheten inför sommaren skakar Järvsö

Petronella Uebel/TT

Publicerad 2020-05-25

När coronaviruset svepte in efter sportlovet försvann alla bokningar över en natt. Järvsö Bergscykel Park, Järvzoo och flera andra företag inom besöknäringen har inte bara hamnat i en svår ekonomisk situation, de kastades även in i ovisshet inför sommaren.

– Vi har fått låna upp pengar. Det har känts lite skakigt, eftersom vi inte vet hur det blir i sommar. Men efter beskedet från regeringen och Folkhälsomyndigheten om att man kan åka upp till två timmar från hemorten känner vi ändå att det är värt att öppna upp i sommar, säger Lars Ek Lööv, ägare till Järvsö Bergscykel Park och ett nyöppnat cykelhotell.

Bergscykelparken, där man kan åka downhill med mountainbike, öppnade för tio år sedan efter det att Lars Ek Lööv och hans söner hade fastnat för bergscykelåkning under en semesterresa i Kanada 2007.

Ställer in jubileum

– Vi skulle ha haft tioårsjubileum i år, men det blir inget. Det känns inte rätt. Det har varit otroligt tufft eftersom allt har avbokats och det är vårt första år med hotellet, säger han.

Lars Ek Lööv är tacksam över Folkhälsomyndighetens strategi.

– Jag är glad över att vara svensk. Vi har kunnat fortsätta leva trots att vi har restriktioner. Det är fantastiskt och det är det som gör att man vågar bita i och fortsätta.

Han visar den 3,5 meter breda liften med sex platser där man lastar cyklar.

– Om man är ett sällskap med fyra personer som åkt bil upp tillsammans kan man ju åka ihop, men om det är någon som kommer ensam kan den åka tillsammans med en annan person som sitter i andra änden av liften.

Anläggningen har sex årsanställda och brukar ta in 35–40 sommarjobbare.

– Men nu vågar jag inte ta in några, säger Lars Ek Lööv.

Alla går och väntar

Järvsö, med 1 500 invånare i byn, har sakta men säkert vuxit som besöksmål. Bara några hundra meter från cykelhotellet på Öjeberget ligger djurparken Järvzoo. Den är öppen som vanligt, men antalet besökare är sedan mitten av mars bara hälften så många som de brukar vara på grund av coronaviruset.

– Det är fortfarande försäsong för oss, men alla konferenser och event är avbokade. Nu går alla och väntar på hur det ska bli i sommar, säger Jens Larsson, vd för Järvzoo som brukar ha ungefär 75 000 besökare per år.

Samtidigt som intäkterna sjunker i takt med antalet besökare är lönelistan oförändrad. Djurparken har 13 helårsarbetare och på sommaren dubbleras personalen.

– Det här är egentligen den bästa pandemiaktiviteten, eftersom djurparken är så stor och utan trängsel. Men vi står inför en stor utmaning att berätta att vi faktiskt har öppet. Pandemin har en hämmande effekt, säger Jens Larsson.

Inställda event

Jens Larsson välkomnar besökare från andra delar av Sverige så länge det sker på ett ansvarsfullt sätt.

– Vi har ställt in alla publika aktiviteter där det kan bli folksamlingar, exempelvis djurinformationer och publika matningar av djuren. Vi drar ner och sparar på det som går men vi kan ju inte stänga ner verksamheten eftersom djuren behöver skötsel oavsett om vi har besökare eller inte.

Från djurparken har man en fin utsikt ner mot byn, där gården Stenegård med besökscentrum för världsarvet Hälsingegårdar ligger bakom kyrkan. Det är en stor anläggning som ägs av Ljusdals kommun.

Stenegård var i början av 1900-talet centrum för Järvsö. På vårar och somrar brukar det myllra av besökare i hantverksbutikerna, gallerierna, Lillbabs museum och vid olika evenemang.

– Allt blir lite annorlunda i år. Alla event är inställda, eftersom folksamlingar med mer än 50 personer inte är tillåtna. Vi sätter säkerheten först, men eftersom vi har en trädgårdspark och totalt 130 000 kvadratmeter hoppas vi att folk ska komma hit och umgås, säger verksamhetschefen Charlotta Netsman.