Inget "swexit" på gång i opinionen

avTT

Publicerad:
Foto: Lars Pehrson/SvD
Svenskarnas stöd för EU är rekordhögt enligt senaste Som-undersökningen. Arkivbild.

De senaste årens brexit-debatt har påverkat även i Sverige – åt motsatt håll. Svenskarna är mer positiva än någonsin till EU, enligt den senaste Som-undersökningen.

– Det finns ingen efterfrågan på någon "swexit" just nu, säger forskaren Linda Berg.

Svenskarna gillar EU som det är, enligt Som-institutets årliga enkätundersökning. Stödet för EU är rekordstarkt, samtidigt som andelen som vill att Sverige ska lämna unionen har gått ytterligare nedåt.

Enligt studien är 59 procent av svenskarna i huvudsak positiva till EU, medan bara 16 procent svarade att de är emot.

Samtidigt vill 68 procent stanna kvar i EU, medan bara 14 tycker att det är ett bra förslag att gå ur unionen.

– Det är rekordhöga siffror jämfört med våra tidigare undersökningar, säger Linda Berg, en av forskarna på Som-institutet vid Göteborgs universitet.

– Vi ser inga som helst preferenser för ”swexit” i de breda folklagren.

"Tryggt och stabilt"

Som-undersökningen gjordes i höstas, långt innan de senaste månadernas kalabalik kring brexit. Men redan då fanns signaler som troligen påverkat den svenska opinionen, enligt Linda Berg.

– Ja, redan i höstas fanns ganska tydliga tendenser till den här utvecklingen, säger hon.

– Just nu är det extremt svårt att bedöma ekonomiska och politiska konsekvenser av brexit, då är det inte så konstigt att det verkar tryggt och stabilt att stanna kvar i stället.

Stabil trend

Svenskarnas inställning till EU har dock även på längre sikt sakta men säkert blivit allt mer positiv enligt Som-undersökningen. I statistiken syns en liten avmattning i samband med den brittiska omröstningen 2016, men därefter har siffrorna fortsatt att öka.

Samtidigt är svenskarnas förtroende för både EU-kommissionen och Europaparlamentet relativt lågt. Och på frågor om stödet för ett "Europas förenta stater" eller euro som valuta är det svenska intresset betydligt svalare.

– Det är 66 procent som är emot euron som valuta i Sverige och bara 13 som är för, säger Linda Berg.

– Så även om stödet för EU och det svenska medlemskapet är stort, finns ingen önskan till fördjupat samarbete inom EU utan det är bra som det är.

Publicerad: