Omfattande övergrepp kartlagda i Colorado

TT-Reuters

Publicerad 2019-10-24

Samuel Aquila (till vänster), nuvarande ärkebiskop vid den katolska kyrkans stift i Denver i Colorado, inför en presskonferens i februari då han meddelade att utredare skulle få tillgång till flera stifts arkiv för att undersöka historiken av övergrepp. Arkivbild.

Minst 166 barn har utsatts för sexuella övergrepp av 43 katolska präster i den amerikanska delstaten Colorado sedan 1950, enligt en ny rapport. Det är betydligt fler än vad som tidigare varit känt.

Majoriteten av offren var pojkar mellan 10 och 14 år.

I den 263 sidor långa rapporten anklagas ärkestiftet i Denver och stiften i Pueblo och Colorado Springs för att ha främjat en tystnadskultur där prästernas rykte värnades på bekostnad av barnens väl.

De flesta övergreppen ägde rum för flera decennier sedan. Ett fall bedöms dock fortfarande kunna leda till åtal och har hänvisats till myndigheterna för vidare utredning.

Ett exempel på de dokumenterade brott som nämns i rapporten rör en nu avliden präst från Denver som ska ha utsatt minst två flickor för övergrepp under förevändning att han skulle lära dem simma eller åka skridskor. Ett av offren berättade om övergreppen för en annan präst som dock höll tyst om dem eftersom han var god vän med förövaren, enligt rapporten.

Denvers nuvarande ärkebiskop har bett offren om ursäkt. Rapporten släpps åtta månader efter det att tre stift gått med på att ge utredarna insyn i deras arkiv. De har också bildat en fond för ekonomisk ersättning till offren.

Katolska kyrkan i USA har betalat totalt över tre miljarder dollar i kompensation sedan övergrepp från präster började uppmärksammas i större skala runt om i världen i början av 2000-talet.