Tusentals i protest mot mordvåg i Colombia

TT TT-AFP

Publicerad 2019-07-27

Människor protesterar på Bogotás gator efter en våg av mord på aktivister.

Tusentals människor marscherade på fredagen på Colombias gator i protest mot en våg av mord på aktivister i landet.

I flera större colombianska städer samlades demonstranter med banderoller som löd "försvara freden".

– De dödar oss, men frön av liv och värdighet föds, sade Luis Acosta som var en av de som protesterade i huvudstaden Bogotá.

Sedan det historiska fredsavtalet mellan den colombianska regeringen och vänstergerillan Farc slöts 2016 har flera hundra människorättsaktivister dödats i landet. Enligt Colombias ombudsman rör det sig om 462 aktivister som fått sätta livet till.

I staden Cartagena anslöt sig president Iván Duque till protesterna, men möttes av hån från demonstranterna.

De omfattande protesterna startade som ett svar på mordet på aktivisten María del Pilar Hurtado i norra Colombia i förra månaden. En video som spreds efter mordet visar Hurtados son som gråter bredvid hennes döda kropp.

Några demonstranter bar Farc-flaggor i protest mot bristande säkerhet för deras medlemmar. Enligt gruppen har nästan 200 Farcmedlemmar och anhöriga till dem dödats sedan fredsavtalet. Tidigare i juli bad president Duque FN att förlänga sin bevakning av hur fredsavtalet efterlevs.

Beväpnade narkotikasmugglare, rebeller från Nationella befrielsearmén (NLA) och landets militära styrkor anklagas för att ligga bakom morden.