Joakim dumpades i skogen – sambon Emmy berättar om sorgen

Publicerad 2020-01-13

Emmy Petersen, 25, hade planerat att flytta och skaffa familj med sin sambo Joakim Durhan, 29.

Men tre män kom emellan och ryckte bort hennes framtid. I förra veckan dömdes männen i tingsrätten – men inte för mord.

– Jag tycker att det är för milt. De har ju på ett sätt gett oss livstid. Vi kommer aldrig få tillbaka Jocke, säger Emmy Petersen.

Den 27 juli 2019 försvann Joakim Durhan från sitt hem i Kiruna.

Polisen misstänkte att han inte har försvunnit frivilligt och inledde en förundersökning om människorov. Tre män häktades – alla bekanta till Joakim.

18 dagar senare hittades Joakim Durhans kropp nergrävd i skogen utanför byn Parakka, drygt nio mil sydost om Kiruna. De tre häktade männen åtalades för mord.

”Allt blev svart”

Joakims sambo Emmy Petersen berättar om dagen då livet förändrades för all framtid. Då hade hon sökt efter sin försvunna sambo all vaken tid under två veckor.

I juli 2019 försvann Joakim Durhan. 18 dagar senare hittades hans kropp nergrävd i skogen utanför byn Parakka, drygt nio mil sydost om Kiruna.
Emmy Petersen och Joakim Durhan hade varit tillsammans i två och ett halvt år och var förlovade sedan midsommarafton 2017.

Hon sitter i soffan hemma och väntar på att åka ut med Joakims kompisar och fortsätta leta. Då knackar två poliser på dörren och ber om att få komma in och prata.

– Då förstod man nästan direkt. Att det var dåliga nyheter, säger Emmy.

I vardagsrummet berättar poliserna att de hittat kroppen efter hennes sambo.

– Allt blev bara svart. Jag bara bröt ihop och satt och grät flera timmar, säger Emmy Petersen.

Planerade att skaffa familj

Kvar i dag finns ljusa minnen av hennes pojkvän. Emmy och Joakim hade varit tillsammans i två och ett halvt år. Deras närmaste plan var att flytta och skaffa familj ihop.

– Han var ett riktigt energiknippe, hade väldigt svårt att sitta stilla och ville alltid ha något att göra. Han älskade att hålla på och skruva isär skotrar och bilar, datorer och sådant. Han var i farten hela tiden, alltid glad och väldigt social och pratsam.

– Pratade lite väl mycket ibland kanske, tillägger hon med ett skratt.

Det senaste halvåret beskriver Emmy Petersen som en mardröm där hon kämpat med sömnsvårigheter och panikattacker.

– Det har varit ett helvete. Vissa dagar vill man bara ligga och gråta hela dagen. Och sedan är vissa dagar lite bättre. Det är verkligen en berg- och dalbana.

Frias för mord

Den 3 januari kom tingsrättens dom.

Alla tre åtalade männen friades för mord – men dömdes för vållande till annans död och synnerligen grov misshandel. Två av dem, en 37-åring och en 38-åring, döms också för brott mot griftefriden och dömdes till åtta års fängelse.

Den tredje mannen, en 29-åring, fick sju års fängelse.

Enligt åklagare Anna Bergström hade männen lurat Joakim Durhan till en lägenhet där han sedan misshandlats till döds. De körde sedan ut kroppen i skogen där de grävde ner honom.

Alla tre männen nekade till mord. Gällivare tingsrätt ansåg att det inte gått att styrka att männen hade uppsåt att döda Joakim Durhan.

”För milt”

Åklagare Anna Bergström yrkade i rätten på 18 års fängelse för alla tre gärningsmännen.

Det var en dom Emmy Petersen också hade hoppats på.

– Jag tycker att domen är för mild. Om man plågar en människa och har ihjäl honom ... de har ju på ett sätt gett oss anhöriga livstid. Vi kommer ju få leva hela våra liv utan Jocke, säger hon.

Paret planerade att skaffa barn tillsammans. Nu kämpar Emmy med sorgen efter sambon Jocke.

GW: Tror domen kan ändras

Domen har även engagerat Leif GW Persson, som menar att det finns flera juridiska problem i fallet.

– Man ska försöka fördela vem av gärningsmännen som har gjort vad. Och som så ofta så pekar de finger på varandra. Sedan finns det en återkommande invändning att de inte haft för avsikt att mörda personen, utan ”bara spöa honom”, säger kriminologen.

Han tycker att tingsrätten tagit för lätt på likgiltighetsuppsåtet som åklagaren tryckt på: alltså att gärningsmannen varit likgiltiga inför vad handlingen kan leda till.

– Jag tycker att de kommer lindrigt undan. Jag hade inte blivit förvånad om de fått någonstans kring 16 års fängelse, säger Leif GW Persson.

Han tror att domen kan komma att ändras i hovrätten.

– Jag utesluter inte att man skärper det här och dömer dem för mord, just med hänvisning att det föreligger ett likgiltighetsuppsåt.

Åklagaren har ännu inte meddelat om hon kommer att överklaga domen.

Leif GW Persson tror att domen kan skärpas.