Åtal mot man i stor pedofilhärva på nätet

Publicerad 2019-10-31

Åklagaren har i dag väckt åtal mot en 39-årig man från Stockholm misstänkt för sexualbrott mot barn på nätet.

Åtalet rör 84 barn runt om i Sverige.

Men det kan finnas ett stort mörkertal.

Idag, torsdag 31 oktober, har kammaråklagare Marina Chirakova väckt åtal mot en man från Stockholm misstänkt för sexualbrott mot barn begångna på nätet. Totalt är det 84 barn i ärendet.

Mannen fick kontakt med barnen genom det populära datorspelet Star Stable.

– Målsägandena är barn från hela Sverige som vid tidpunkten för brotten varit mellan 7 och 14 år. De har utsatts för allvarliga brott under perioden juni 2017–januari 2018, säger kammaråklagare Marina Chirakova i ett pressmeddelande.

Stort mörkertal

Åtalspunkterna är bland annat våldtäkt mot barn, grova sexuella övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande och barnpornografibrott.

– Vi har lyckats knyta mannen till 13 olika konton i det här spelet. Men mörkertalet är troligtvis stort, säger Therese Hahne, handläggare på polisen som arbetat med ärendet i ett och ett halvt år.

Ärendet som polisen har arbetat med innehåller många fler barn. Totalt har det varit 146 ärenden – men åtalet innefattar ”endast” 75 ärenden med 84 stycken målsägare. I vissa fall har det rört sig om syskon som utsatts samtidigt.

Dömd tidigare

Det här är inte första gången 39-åringen står åtalad för sexbrott. 2017 släpptes han från häktet i väntan på dom. 

När han på nytt greps i februari 2018 kunde polisen se att han direkt efter att ha lämnat häktet under sommaren började begå nya sexbrott mot barn på nätet.