Trump tar deklarationerna till HD

TT-Reuters

Publicerad 2019-11-14

USA:s president Donald Trump på onsdagen.

Donald Trump måste lämna ut sin självdeklaration till kongressen, det slår en appellationsdomstol fast. Men USA:s president kommer att överklaga beslutet.

Medan USA fokuserade på den tv-sända riksrättsutredningen mot Donald Trump åkte presidenten på ett bakslag i en federal appellationsdomstol.

Trump hade överklagat ett tidigare beslut om att han måste lämna ut sin självdeklaration från de senaste sex åren till kongressen. Men domstolen beslutade att inte ta upp fallet igen.

För presidenten återstår nu bara en instans, USA:s högsta domstol, och hans advokater uppger att de tänker överklaga beslutet där.

Det var i maj i år som Richard Neal, demokratisk kongressledamot från Massachusetts och ordförande för ett utskott för skattefrågor i representanthuset, som ville se presidentens deklarationer. Han begärde att skattemyndigheten skulle lämna ut dem samt skatteuppgifter från åtta företag som är kopplade till presidenten.

Förra veckan överklagade Trump och hans advokater ett annat snarlikt beslut, där en annan appellationsdomstol slagit fast att revisorfirman som företräder USA:s president måste lämna över deklarationshandlingar för åtta år till åklagare i New York.

Det fallet handlar om skattehandlingar från 2011 till 2018, som utgör en del i en brottsutredning av Trump och hans familjeägda fastighetsbolag. Det är ännu inte känt exakt vad utredningen omfattar.

I USA är det tradition, men inte lag, att presidenter, presidentkandidater och vicepresidentkandidater offentliggör sina självdeklarationer. Trump har hittills hållit sina deklarationer för sig själv, vilket har eldat på spekulationer om hans inkomster och förmögenhet.