Storvreta ansöker om stöd på 2,8 miljoner

Publicerad 2020-02-07

Charlotte Skott, Vd för Destination Uppsala, bekräftar att man för en dialog med Storvreta.

Mästarklubben Storvreta IBK har ännu inte beviljats någon elitlicens inför nästa säsong.

Samtidigt har klubben skickat in en ansökan till Uppsala kommun om stöd på hela 2,8 miljoner för att utveckla Storvretacupen.

Nu ställer sig flera frågande om det egentligen rör sig om en taktik att kringgå Uppsala kommuns policy att inte ge elitbidrag.

Mesta mästarna Storvreta IBK riskerar nedflyttning om klubben inte får ordning på ekonomin innan april i år. Samtidigt har klubben, enligt dokument som Aftonbladet tagit del av, ansökt om stöd från Uppsala kommun på hela 2,8 miljoner.

Pengarna ska, enligt den två sidor långa ansökan som skickades in redan i juli förra året, användas för att utveckla Storvretacupen. När årets upplaga av cupen, som är den största i sitt slag i världen, genomfördes för 27:e gången var det ännu ett år med rekordsiffror för antalet deltagande lag.

– Cupen fortsätter att växa. För två år sedan ökade vi med 50 lag, och till i år ökade vi med ytterligare 39 lag, säger Henrik Ededahl, vice ordförande i Storvreta IBK, som är den som ligger bakom ansökan till kommunen.

– Storvretacupen har sett ungefär likadan ut i 27 år nu. Den behöver utvecklas för att kunna ligga i framkant.

Cupen går redan idag med vinst, räcker inte dessa pengar?
– Vinsten från Storvretacupen går idag tillbaka in i föreningen och används för att finansiera ungdomsverksamheten. Det kostar att driva runt en turnering av den här storleken, även om det mesta görs ideellt.

SM-guld i fjol. Nu riskerar Storvreta nedflyttning.

”Det får andra avgöra”

Enligt ansökan till kommunen ska de 2,8 miljonerna användas för de kommande tre åren, fördelat på 40 procent av år ett och 30 procent år två och tre. Pengarna ska man bland annat använda till en heltidsanställd projektledare, digitalisering och marknadsföring utanför Uppsala och Sveriges gränser.

– Vi ska vara både världens största och bästa turnering. Vi vill inte bara att man ska komma hit och spela innebandy, Storvretacupen ska vara något för alla. Om en hel familj kommer ska det finnas någonting för alla att göra.

Förstår du om det finns de som tror att ni söker det här bidraget som ett försök att rädda elitlicensen?
– Det får andra avgöra. Vi har specificerat exakt vad dessa pengar ska gå till, och detta är en långsiktig plan där vi först och främst ser på nästa års cup. Ett besked om elitlicensen kommer i april, innan dess hinner vi inte få dessa pengar, fortsätter Henrik Ededahl.

Kommer ni att lösa elitlicensen ändå?
– Ja, det kommer vi att göra. Jag är inte orolig.

Charlotte Skott hyllar Storvretacupen och berättar att man har en dialog med klubben.

Destination Uppsala: ”Vi har en dialog”

Charlotte Skott, näringslivsdirektör och Vd för Destination Uppsala, öser beröm över Storvretacupen när Aftonbladet når henne på telefon.

– Det är fantastiskt med cupen som är den största och dessutom arrangeras i Uppsala. Den lockar mycket folk till Uppsala, vilket syns inte minst på hotellbokningar, och det är precis den typen av arrangemang som Destination Uppsala vill stötta.

Vad kan du säga om deras ansökan?
– Vi har fått en ansökan av Storvreta i juli, och det jag vet är att vi har en dialog med Storvreta om hur vi kan vara med och stödja cupen. Vi behöver också se över vilka mål som finns och vilka effekter det kan få för Uppsala. Ärendet är under behandling, säger Charlotte Skott.

Storvreta kämpar just i detta nu med att få ihop pengar för att inte riskera nedflyttning, finns inte risken att man kan se detta som ett förtäckt elitstöd om bidraget beviljas?
– Så är det inte tänkt. Ansökan är riktad mot cupen, även om det är Storvreta som klubb som arrangerar, och det har ingenting med klubbens ekonomi att göra. Innan vi tar något beslut kommer vi att göra en helhetsbedömning, men ännu finns det alltså inget beslut taget.

När kan Storvreta förvänta sig ett besked?
– Enligt Anna Lindström, ansvarig för möten och evenemang på Destination Uppsala, pågår en dialog med Storvretacupen och ett nytt dialogmöte är planerat. Det finns ingen tidsram satt för ett beslut då man jobbar med innehåll, effekt och mål, säger Charlotte Skott.

Peter Tornberg, ordförande för Sirius innebandy, är orolig att pengarna är tänkt att rädda Storvretas elitlicens.

– Om Uppsala kommun stöttar Storvreta med monetära bidrag till en redan lönsam cup så kan jag inte se det som något annat än ett elitbidrag. Det är en sak om kommunen bidrar med en resurs i form av en projektledare.

Följ ämnen i artikeln