Comey går med på att vittna i ryssutredningen

Publicerad 2017-05-20

Den före detta FBI-chefen James Comey går med på att vittna om utredningen av rysk inblandning i presidentvalet – och eventuella kopplingar till Donald Trump. Och förhöret kommer att ske inför öppen ridå.

Det meddelar den amerikanska senaten i ett uttalande.

James Comey kommer att berätta om utredningen av rysk inblandning i presidentvalet – och om sitt hastiga avsked från posten som chef för FBI – inför öppen ridå.

Senaten har inte spikat ett datum, men det kommer att ske någon gång efter den 29 maj.

”Jag hoppas att han kommer att klargöra den senaste tidens händelser, som har rapporterats brett i media, för det amerikanska folket”, säger republikanen Richard Burr, som är ordförande i senatens underrättelsekommitté, i ett officiellt uttalande.

”Han förtjänar en möjlighet”

Kommittén ansvarar för den pågående utredningen av hur Ryssland kan ha försökt påverka det amerikanska presidentvalet, samt president Donald Trumps eventuella kopplingar till landet.

”Jag hoppas att Comeys vittnesmål kommer att hjälpa till att besvara några av de frågor som har uppstått sedan han så plötsligt blev avskedad av presidenten”, säger kommitténs vice ordförande, demokraten Mark Warner.

Warner poängterar att James Comey ”tjänade sitt land med ära i många år och han förtjänar en möjlighet att berätta”.

Röster har höjts på flera politiska nivåer för att Comey ska träda fram och berätta om vad han vet. Inte minst efter förra veckans avslöjande att han skrivit ett PM om hur Donald Trump bett honom lägga ner utredningen av den numera sparkade säkerhetsrådgivaren Michael Flynn.

Trump fick en fråga om det på en presskonferens i veckan och gav ett kort svar:

– Nej. Nej. Nästa fråga.

Ansträngd relation

Många uppgifter som nått ut de senaste veckorna har tytt på att Trump och Comeys relation var på många sätt ansträngd. En vän till Comey berättar bland annat att den före dette FBI-chefen klädde sig i samma färg som Vita husets gardiner för att undkomma jobbiga frågor.

Tidigare under lördagen rapporterade New York Times att presidenten hade meddelat Rysslands utrikesminister att han sparkade Comey för att han var en ”knäppgök” och att ”mycket press” hade lättats från hans axlar när han sparkade honom.

Ett förhör med Comey hade kunnat hållas bakom stängda dörrar – men så blir nu alltså inte fallet, enligt senaten.

Följ ämnen i artikeln