De gav herrgården sin forna glans

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-31

”Det känns svårt att byta ut detta mot något annat”

Vid Hedströmmen i Skinnskatteberg ligger en blekrosa herrgårdsflygel från 1750-talet.

När Janne Östman köpte den för snart 20 år sedan var det renoverat på dystert 70-talsmanér. Sedan dess har hela huset återställts med varsam hand.

Janne Östman, 54, intresserade sig tidigt för gamla saker. Redan år 1978 började han köpa på kvalitetsauktion, ”som inte var särskilt dyrt på den tiden”. Skinnskattebergs kommun i Västmanland är en av Sveriges herrgårdstätaste kommuner och det var här han hittade den vackra herrgårdsflygeln för 18 år sedan.

Huset är varsamt renoverat efter den tidstypiska gustavianska stilen och Janne har gjort allt utom att mura kakelugnarna själv. Gamla tiljor i golvet, gammalt glas i fönstren och stänkta väggar är några av åtgärderna som krävdes för att fram den rätta känslan.

Köpt på Ikea

Samtidigt kommer en stor del av inredningen, såsom flera vackra tygtapeter, från Ikeas uppmärksammade satsning på en möbelkollektion av 1700-talssnitt. Initiativtagare var Lars Sjöberg, nestor inom svensk konsthistoria.

– De var makalöst billiga, jag kunde bara inte fatta det. Nu säljs möblerna dyrt på Blocket, säger Janne.

Varken han eller hustrun Leea, 48, är uppvuxna på landet, men de trivs med lugnet och de vackra omgivningarna.

– Att bo på landet var en stor grej för mig. Jag har alltid bott i stan, i moderna villor och lägenheter. Men sedan jag träffade Janne har jag blivit mer och mer intresserad av gamla saker, säger Leea.

Pendlar till biblioteket

Hon och Janne är båda biblioteksassistenter och träffades i jobbet för ganska exakt 10 år sedan. Nu pendlar de dagligen till sina arbetsplatser i Västerås respektive Surahammar.

– Det känns svårt att byta ut detta mot något annat. Det skulle vara Stockholms innerstad då, säger Janne som själv är uppvuxen på söder i huvudstaden.

– Om jag inte bodde här skulle jag nog vilja ha ett hus utanför Västerås, där mina barn bor, säger Leea.

Följ ämnen i artikeln