Bilderna på Salvini och Le Pen borde skaka om Europa

De skulle kunna vara ett par som precis träffats och njuter av en dans ihop.

Men bilderna på Matteo Salvini och Marine Le Pen hand i hand borde skaka om Europa.

Högerpopulisternas mål är att tillsammans krossa EU genom att ta hem Europavalen i vår.

Att högerextrema ledare träffas är inte helt ovanligt. Men mötet mellan Salvini och Le Pen får en ny betydelse av det faktum att Salvini numera är Italiens inrikesminister och de facto den som styr landet, EU:s tredje största ekonomi om britterna lämnar som planerat i mars.

Vid sin sida har han Nationella frontens Marine Le Pen som i franska presidentvalets avgörande omgång förra året fick 34 procent av rösterna. I somras bytte partiet namn till Nationell Samling i ett försök att ytterligare tvätta rent sitt bruna förflutna och kunna nå makten.

Häromdagen la de två fram planer på att bilda en allians inför valen till Europaparlamentet i maj nästa år. De kan till och med bli fråga om att föra fram gemensamma kandidater.

Det är ingen slump att de ställer in siktet på EU-valen.

Valdeltagandet där brukar vara mycket lågt, runt 40 procent, vilket ger extrempartier med välmotiverade väljare en extra stor chans att nå höga procenttal.

Europas verkliga fiende

Genom att bilda en stark partigrupp i EU-parlamentet hoppas Salvini och Le Pen kunna bli en trojansk häst med tillräcklig kraft att riva ner EU inifrån.

Under deras gemensamma pressträff i Rom skrädde Salvini inte orden när han talade om "Bunkern i Bryssel där fienderna till Europas nationer barrikaderat sig". Han kallade EU-ledaren Jean Claude Juncker för "Europas verkliga fiende".

Inte minst för att han haft fräckheten att kritisera Italiens nya regering för att med sin kombination av skattesänkningar och ökade bidrag spendera alldeles för mycket pengar och därmed bryta mot EU:s regler för hur stort budgetunderskott ett land får ha.

– Europavalen i maj är målet på en lång resa, en revolution av sunt förnuft som obönhörligt sprider sig över Europa, drömmer Salvini.

Marine Le Pen är lika kompromisslös i sitt språkbruk.

– Tillsammans med Matteo Salvini slåss vi inte mot Europa utan mot EU som blivit ett totalitärt system. Vi slåss mot EU för att rädda det riktiga Europa.

Börjar gråta

För fyra år sedan kunde Europas ledare fortfarande ignorera den typen av retorik som irrelevant. De högerextrema utgjorde visserligen en växande skara men de kravlade fortfarande runt i periferin långt ifrån den verkliga makten.

Så är det inte längre. Krafterna som försöker destabilisera och i grunden förändra Europa och EU har växt så mycket i styrka att de måste tas på allvar. Särskilt som de har stöd i både Moskva och Washington. Trump är öppet EU-fientlig. Putin är mer dämpad i sin retorik men i praktisk handling gör han allt för att splittra Europa. Bland annat genom att ge stöd till partier som Le Pens Nationell samling.

Jag minns chocken och sorgen jag mötte hos fransmän i Paris dagen efter att Nationella Fronten 2014 blivit störta parti i EU-parlamentet med 25 procent av rösterna. En dam jag intervjuade började gråta för att hon skämdes å fransmännens vägnar.

Sedan dess har det bara gått fyra år. Ändå ser Europa idag radikalt annorlunda ut. Numera går högerextrema partier fram starkt även i nationella val. I Österrike sitter FPÖ numera i regeringen tillsammans med de konservativa.

Pariastämpel

Salvini har på bara några månader etablerat sig som den mest inflytelserika högerpopulistiska ledaren i Europa. Över Le Pen vilar fortfarande en viss pariastämpel men med tanke på Emmanuel Macrons kraftigt sjunkande opinionssiffror går det inte att utesluta att hon skulle kunna ta makten vid nästa val.

I Norge, Danmark och Finland sitter högerpopulistiska partier i regeringen eller fungerar som stödparti. I Tyskland skördar Alternativ för Tyskland stora framgångar samtidigt som Angela Merkels era går mot sitt slut.

Holländske Geert Wilders Frihetsparti misslyckades visserligen ta makten vid valet förra året men gick ändå framåt.

Lägg därtill premiärminister Viktor Orban vars högerpopulistiska Fidesz helt dominerar ungersk politik. Stora delar av EU-staterna i det forna Östeuropa domineras av partier långt ut på högerkanten som gärna vill dra nytta av EU:s bidragsapparat men som i övrigt driver en helt nationalistisk agenda. Inte minst när det gäller migrationspolitiken.

Europa i dag ser väldigt annorlunda ut än för bara tio år sedan.

Bilden på Salvini och Le Pen dansade och skrattande på en nattklubb i Rom borde få alla som vill bevara EU som fredsprojekt att kallsvettas.