Förslag om ny boendeform kritiseras

TT

Publicerad 2018-05-02

Äldreminister Lena Hallengren (S) presenterade ett förslag om en ny boendeform för äldre tillsammans med partiledare Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson på äldreboendet Trädgårdarna i Örebro.

Regeringen vill införa en ny boendeform för äldre. Den ska erbjudas dem som behöver mer tillsyn men inte omsorg dygnet runt. KD anser att förslaget gör det svårare att komma in på ett trygghetsboende.

Förslaget om ett så kallat biståndsbedömt trygghetsboende presenterades vid en pressträff i Örebro.

– Vi vill att kommunerna ska kunna erbjuda boenden där man till exempel ska kunna erbjudas gemensamma måltider, sade äldreminister Lena Hallengren (S).

Den nya boendeformen ska finansieras genom det investeringsstöd på 400 miljoner kronor som regeringen anslagit till kommunerna för att bygga bort bristen på äldreboenden. Men Kristdemokraterna är kritiska till förslaget.

– Nu höjer regeringen i praktiken trösklarna för att komma in på ett trygghetsboende genom att införa biståndsbedömning, säger Jakob Forssmed, KD:s ekonomiskpolitiske talesperson.

Han anser också att om man inte skjuter till nya medel kommer det att leda till ännu större brist på särskilda boenden, där det redan är långa köer.

Den nya boendeformen har tidigare utretts av socialdepartementet och kallades då för "mellanboenden".