SMHI missade att varna för superåskan

Uppdaterad 2014-07-28 | Publicerad 2014-07-27

"Det var svårt att förutsäga"

Nästan 3 000 blixtar och våldsamt regn. Ett kraftigt åskoväder skakade Stockholmsområdet i dag. Men SMHI utfärdade inte någon varning för busvädret.

– Det kom väldigt snabbt, säger meteorologen Sofia Söderberg.

Vägar och köpcentrum översvämmades. En Finlandsfärja slet sig från sina förtöjningar. Tågtrafiken drabbades av stora förseningar.
Ett våldsamt åskoväder drog in över Stockholmsområdet vid 13-tiden. Totalt registrerades omkring 2 800 blixtar. Sett till hela landet registrerade SMHI omkring 45 000 blixturladdningar under söndagen.

– Det är en väldigt många blixtar. Det är mest hittills i år, säger SMHI-meteorologen Peo Ganelöv.

Varnade inte

SMHI utfärdade varningar för åska för Västra Götaland, Kronoberg, Halland och Jönköpings län. Men kaosvädret i Stockholm överraskade inte bara storstadsborna – SMHI missade att varna för åskan i Stockholm.

– Det såg ganska lugnt ut och sedan kom det igång väldigt snabbt. Det var svårt att förutsäga, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

– Det verkade som att det skulle bli lokala regn- och åskskurar, men det blev ett mer sammanhängande område. När vi såg det så varnade vi för åska över Roslagskusten och Uppsala.

"Ska titta på det"

En klass 1-varning för åska innebär att 500 blixtar per timme väntas i ett område på 1 000 kvadratkilometer. SMHI ska nu utreda den uteblivna varningen.

– Vi ska titta på det i efterhand för att se om vi borde ha utfärdat en varning och vad som hände, säger Sofia Söderberg.

Enligt henne är det svårt att säga vad det kan ha lett till att SMHI inte varnade för Stockholmsåskan.

– Att det kunde bli åska fanns ju med i våra prognoser. Så det kom inte som en fullständig överraskning, säger hon.