SMHI varnar för plötslig ishalka i västra Sverige

Uppdaterad 2017-12-18 | Publicerad 2017-12-17

Ska du ta bilen till jobbet under morgonen?

Ta det försiktigt i rusningstrafiken, för SMHI varnar för ishalka i Västsverige.

– Det finns risk för ishalka i hela södra Sverige, säger Bengt Olsson på Trafikverket.

En bil voltade efter att ha kört in i ett mitträcke på E4 under söndagskvällen.

Ett regnoväder i västra Sverige under natten riskerar att ställa till det rejält för rusningstrafiken på måndagsmorgonen – och nu har SMHI utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka.

Klass 1-varningen gäller främst i Värmland, Västra Götaland, inre Dalsland, Bohuslän och Göteborg, där det riskerar att bli riktigt halt på vägarna.

Från norra Bohuslän och Dalsland upp över Värmland finns det enligt SMHI risk att regnet på måndagsmorgonen och förmiddagen faller på vägar som fortfarande är frusna efter natten – med plötslig ishalka som följd.

Bengt Olsson på Trafikverket höjer dock ett varningens finger för större delar av landet.

– Det kommer att vara glashalt i hela södra Sverige, säger han i Aftonbladet Morgon.

Det finns även viss risk för att regnskurar drar in redan under sena söndagskvällen, vilket kan orsaka plötslig ishalka redan i natt.

Rör sig vidare söderut

Resten av måndagen kommer både regn och snöfall sedan att röra sig österut över södra Sverige, där man än så länge inte utfärdat någon varning för Skåne.

Men redan under söndagskvällen körde en bil med två vuxna och tre barn av vägen norr om Osby – och krockade med ett träd. Enligt polisen i region Syd var det så halt vid olycksplatsen att polisen hade svårt att komma fram till de drabbade.

– Det är fruktansvärt halt, säger polisens presstalesperson Fredrik Bratt till TT.

Följ ämnen i artikeln