Bildt öppnar för svensk fredsstyrka till Mellanöstern

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-06

Sverige kan komma att göra en insats i en eventuell fredsprocess i Mellanöstern.

Det avslöjar Carl Bildt i en intervju med Svenska Dagbladet.

- Kan vi hjälpa till så ska vi göra det, säger utrikesministern.

I intervjun förklarar Carl Bildt att Sverige går från en utrikespolitik som varit observerande och kommenterande till en som ska bli mer analyserande och agerande. Förra veckan sa riksdagen ja till att svenska soldater får skickas till i FN:s och afrikanska unionens fredsstyrka i Darfur. Tchad är ett annat land som kan få besök av ett svenskt kompani som är redo att hjälpa EU:s styrka.

Det kan också bli aktuellt för Sverige att medverka i en eventuell fredsprocess i Mellanöstern, spår Bildt, och nämner i intervjun med Svenska Dagbladet att det kan komma att ske genom både fredssamtal och svenska fredsstyrkor.

- Det kan ställas anspråk på vår kompetens vad gäller statsbyggandefrågor. Det kan också ställas konkreta krav när det gäller freds- och stabilitetsfrämjande operationer av något slag, säger han.

Inom kort hålls ett fredsmöte som ska handla om Mellanöstern i Annapolis, utanför Washington.

Har agerat i fallet Annika Östberg

Efter Fredrik Reinfeldts möte med Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger i juni fick statsministern motta kritik för att han inte tagit upp fallet med livstidsdömda Annika Östberg. Nu avslöjar Bildt att regeringen har agerat i fallet med livstidsdömda Annika Östberg.

- Vi tycker att det finns humanitära skäl för att hon ska få komma hem och avtjäna resten av fängelsestraffet här, säger Bildt.

Men han är förtegen om detaljerna kring dessa samtal.