Flickor grät i korridoren

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-10-10

Gråtande tonårsflickor.

Handskrivna plakat med budskapet ”Jag älskar dig”.

Men huvudpersonerna såg oberörda ut när de häktades misstänka för att ha dödat Riccardo, 16.

Utanför Stockholms tingsrätts provisoriska häktningssal trängdes ungdomarna som om det vore en popkonsert. De hade tagit ledigt från skolan för att få plats bland de 20 åhörarna i salen. Ett stort medieuppbåd följde förhandlingarna under eftermiddagen.

Kom in en och en

Fyra 16-åriga pojkar i häkteskläder hasade in i salen, en åt gången.

En av de misstänktas bror var på plats för att stötta. Han har svårt att förstå att hans lillebror skulle ha varit inblandad i en dödsmisshandel.

– Det är obegripligt. Jag hoppas att han inte ens har varit där. Han är en vanlig kille som spelar fotboll. En feg kille, som springer när det är bråk.

– Jag träffade honom samma kväll. Han kom förbi mitt jobb några timmar innan.

Nu fick han och hans syster bara se sin bror genom glasrutan i rättssalen.

Han var den ende av de misstänkta som öppet visade några känslor när häktningsbeslutet lästes upp. Enligt advokaten Björn Lagerling grät han efteråt.

De andra två som häktades var sammanbitna och rörde inte en min när anklagelserna och häktningsbeskedet lästes upp.

Agerade i nödvärn

Den ende av de misstänkta som har erkänt att han skadat Riccardo är advokat Leif Silberskys klient. Pojken, som just fyllt 16, hävdar att han agerade i nödvärn efter att ha blivit attackerad med en flaska av Riccardo. Men några skador syntes inte på pojken när han häktades i går.

Beslutet att den fjärde 16-åringen skulle släppas på fri fot kom som en överraskning.

Hans flickvän grät när hon såg sin pojkvän i salen. Men gråten förbyttes i jubel när hon och kamraterna insåg vad chefsrådman Göran Nilsson just sagt.

Det tog några sekunder innan orden sjönk in.

Själv såg 16-åringen mest vilsen och väldigt liten ut i sin alldeles för stora orange häkteströja.

Tre sitter häktade

För 16-åringens advokat Björn Törnell kom inte beslutet som någon överraskning.

– Han försökte avstyra bråket och försökte stoppa dem som bråkade. Han var framme hos några skadade, men han har inte slagit någon eller bråkat, säger Björn Törnell.

Av de fem pojkar som greps natten mot lördagen sitter nu tre häktade, misstänkta för grov misshandel och grovt vållande till annans död. De andra två är fria men fortfarande misstänkta.