Billström kräver att fler länder gör som Sverige

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2013-09-03

Migrationsverket har beslutat att syriska flyktingar som tar sig till Sverige ska få permanent uppehållstillstånd.

Nu kräver migrationsminister Tobias Billström (M) att fler EU-länder tar mer ansvar.

– Jag skulle hoppas på att vi fick se mer solidaritet med de enskilda asylsökande från den här fruktansvärda konflikten, säger han.

I morse meddelade Migrationsverket att syrier som kommer till Sverige för att ta skydd från den blodiga konflikten där ska ska ges permanent uppehållstillstånd. Verket gör bedömningen att konflikten förvärrats och att kaoset inte kommer att upphöra inom överskådlig tid. Beslutet innebär dessutom att 8 000 syrier som har tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige nu får stanna permanent - och dessutom får ta hit sina familjer.

Billström vill se europeisk solidaritet

Migrationsminister Tobias Billström (M) menar att beslutet i sig visar på hur svensk lagstiftning fungerar.

– Det bygger på principen att man ska göra individuella skyddsbedömningar. Men i ett läge där man ser att en konflikt förvärras och blir utdragen så är huvudregeln att man ska gå från att bevilja tidsbegränsade uppehållstillstånd till permanenta. I den delen är beslutet inte märkligt eller konstigt, säger han.

Enligt Billström är det i det här läget väldigt viktigt att fokusera på den europeiska dimensionen. I dag är det Sverige och Tyskland av EU:s 28 medlemstater som tar emot en stor majoritet av asylansökningar från Syrien.

– Det finns 28 medlemsstater i EU som har en gemensam yttre gräns. Innanför den gränsen så ska asylansökningar handläggas likvärdigt. Ändå kan vi se att alldeles för många stater fortfarande har ett väldigt lågt mottagande av asylsökande från Syrien och dessutom har man skillnaden mellan permanenta och tidsbegränsade uppehållstillstånd, säger han.

Svenska regeringen på offensiven

Den svenska regeringen kommer nu att driva på för att skillnaderna i mottagandet ska minska mellan EU:s stater.

– Jag skulle hoppas på att vi fick se mer av solidaritet med de enskilda asylsökande från den här fruktansvärda konflikten. Regeringen kommer konsekvent att påtala hur viktigt det är att fler stater i EU tar sitt ansvar och att den lagstiftning vi har tillämpas på ett likvärdigt sätt, så att det spelar så liten roll som möjligt var man lämnar in sin ansökan, säger Billström.

Men enligt migrationsministern är det inte så att Sverige och Tyskland ska göra mindre. Det är i stället ledande politiker i andra EU-länder som borde besluta om att göra mer.

– Det finns ingen annan konflikt på det här jordklotet just nu som är mer fruktansvärd, mer blodig och mer utdragen än den syriska. Det borde stämma till eftertanke bland väldigt många politiker i och utanför den Europeiska unionen om det ansvar som vi har gentemot våra medmänniskor, säger han.

Alla överens - utom SD

Morgonens besked välkomnas av i stort sett hela det politiska landskapet i Sverige.

– Jag tycker att det är väldigt positivt att syrier får permanent uppehållstillstånd. Det är viktigt eftersom det också möjliggör att familjer kan återförenas. Det innebär en trygghet för dem som kommer hit, nu vet de att de kan stanna. Dessutom är det bra för integrationen, det är viktigt att veta att man kan börja studera, skaffa arbete och påbörja sitt liv här på riktigt, säger Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Socialdemokraternas migrationspolitiska talesperson Eva-Lena Jansson, är inne på samma spår:

– Det är ett välkommet beslut med tanke på situationen i Syrien just nu. Det är bra att man agerar, vi har tidigare varit kritiska till att man inte har agerat när situationen har förändrats i andra länder, säger hon.

SD vill se mer hjälp i närområdet

https://www.aftonbladet.se/tagg/f7a8933b-fe9e-4b6b-aadc-805af9d4b1bb är som ensamt parti mycket kritiska till Migrationsverkets besked. Enligt Linus Bylund, stabschef hos partiledaren Jimmie Åkesson, borde i stället mer göras för att stödja insatser på plats i närområdet, bland annat via FN-organet UNHCR.

– Det är också det vi tycker att man ska göra i det här läget. Sedan blir det väldigt problematiskt när man sänder ut den här typen av signaler, att om ni kommer hit får ni permanent uppehållstillstånd. Jag har väldigt svårt att förstå konceptet permanent uppehållstillstånd för krigsflyktingar. För den situation som råder i Syrien hoppas vi ju är övergående.

Enligt Bylund finns det bland annat flyktingläger i Syriens grannland Jordanien som skriker efter pengar.

– Det är naturligtvis inte så att vi tycker att flyktingarna ska vara kvar i Syrien. Men det är väldigt många länder mellan Syrien och Sverige och det finns ett område utanför ett konfliktområde där det är säkert, men sedan kan inte jag bedöma exakt vart det är. Men det är inte Södertälje eller Rosengård.

Men migrationsminister Tobias Billström ger inte mycket för SD:s argument.

– Sverige ger redan väldigt mycket pengar till UNHCR, vi var den fjärde största bidragsgivaren globalt förra året, säger han.