Norman: SJ kunde agerat tidigare

Publicerad 2014-01-21

Finansmarknadsminister Peter Norman (M) har känt till SJ:s sparpaket i "någon vecka".

Han förstår det – men tycker att man kunde agerat tidigare.

– Man kan alltid säga att SJ skulle ha gjort det här successivt och kanske lite tidigare, säger han.

Finansmarknadsminister Peter Norman (M)

Ansvaret för SJ ligger under finansdepartementet och Peter Norman. Under dagen informerades personalen om sparpaketet, men för finansmarknadsminister Norman kom inte nedskärningen som någon överraskning. För Aftonbladets reporter avslöjar han att han varit informerad om planerna "sedan någon vecka" tillbaka.

Även om han inte vill rikta någon kritik mot bolaget för dess agerande, slår han fast att förändringen kunde skötts annorlunda.

– Man kan alltid säga att SJ skulle ha gjort det här successivt och kanske lite tidigare, men SJ måste så klart som alla andra företag anpassa sig efter hur kunderna köper sina biljetter, säger han och slår fast att 92 procent av alla tågresor i dag köps på annat sätt än via resecenter.

Vad hoppas du att besparingen ska leda till?

– SJ lanserade för några veckor sedan ett omfattande investeringsprogram, 3,5 miljarder till att rusta upp gamla X2000 tåg. Det är en historiskt stor investering. SJ ska blir ett modernt företag, ännu modernare än i dag och vara en god konkurrent till andra tågföretag som opererar på järnvägen.

"SJ ska vara vinstdrivande"

Från den politiska oppositionen har den svenska tågtrafiken målats ut som ett misslyckande. Men det är ingenting som ministern vill kännas vid.

– Jag delar inte den uppfattningen, fler än någonsin åker tåg i dag och det är den bästa värdemätaren vi kan få, säger Norman.

Men även vinstkravet som SJ lever med har kritiserats. Peter Norman försvarar dock detta och menar att det är viktigt.

– SJ ska vara vinstdrivande, det är för att det ska vara ordning och reda i SJ. Skattekronorna ska användas på allra bästa sätt och då är det viktigt att staten har ett avkastningsmål för det, säger han.

Se över vinstmål

Enligt ministern ska man dock inom kort titta över storleken på avkastningsmålet.

– Vi ska nu titta över det och antagligen besluta om en sänkning för SJ, men det får vi återkomma om. Det är viktigt att det är vinstdrivande, jag ser ingen konflikt mellan vinstdrivande och god kvalitet. SJ har förmågan att vara både och.