Startar hjälplinje för ensamkommande

Publicerad 2016-02-03

Rädda Barnen har startat en telefonlinje där ensamkommande barn och ungdomar kan få prata med en vuxen på sitt eget språk.

– Väldigt många pratar om ensamheten.

Under förra året kom nästan 30 000 barn från Afghanistan till Sverige – 23 000 av dem kom hit ensamma. Det fick Rädda Barnen att fundera på hur man kunde hjälpa dem och i början av året startades Save the Children helpline – en hjälptelefon där personalen pratar engelska, arabiska och dari.

– Vi arbetar med barn runt om i Sverige och många av de barn vi mött berättar att de inte har någon vuxen de kan prata med, ibland av en sådan enkel anledning att ingen talar barnens hemspråk. Och eftersom vuxenstöd är a och o oavsett var du är barn någonstans startade vi hjälplinjen så att barnen kan få någon att prata med, säger Rädda barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin.

”Har svårt att sova”

Telefonlinjen är gratis, öppen mellan tre och sex på eftermiddagen och man kan vara helt anonym.

– Det kan vara enkla praktiska saker som gör att man ringer: vad betyder "friluftsdag"? Eller så kanske man inte har pengar som räcker till vinterkläder. Men väldigt många pratar om ensamheten. De berättar att de har svårt att sova och att de oroar sig för sin familj. Tyvärr är depression och stress vanligt förekommande bland de här barnen, säger Elisabeth Dahlin.

Ser ett stort behov

Sedan telefonlinjen drog igång på allvar i början av året har 250 samtal inkommit. De flesta som ringer är barn mellan 14 och 18 år och många kommer från Afghanistan. Men det händer även att vuxna ringer.

– Det är allt från lärare i skolan och föräldrar i familjehem till boendepersonal. Det hade vi inte förväntat oss när vi startade linjen men man kan lösa mycket med ett samtal och ser vi att behovet av detta är stort kanske vi får se över om det behövs fler insatser.

Elisabeth Dahlin säger att responsen på telefonlinjen hittills varit god.

– De som har ringt har varit oerhört glada att vi finns. Att bara kunna prata med någon på sitt språk är stort, tänk själv om du bodde på en ny plats där ingen förstod vad du sa. Då kan det vara skönt att få en vuxen att tala med.